Last van duizeligheid? Deze 10 dingen kunnen de oorzaak zijn
We kennen het allemaal wel: dat lichte gevoel in je hoofd waarna de duizelig toeslaat. We wuiven het vaak weg, maar schrikken er tegelijkertijd ook van. Benieuwd waar die duizelingen vandaan komen? Lees dan vooral verder, want waarschijnlijk is één van de volgende dingen de oorzaak.
Er zijn veel dingen die je duizelig maken, sommige zijn onschuldig en sommige niet. Door de oorzaken van duizeligheid – een beetje – te kennen, weet je wanneer jij je zorgen moet maken en waneer niet.
10 dingen die duizeligheid veroorzaken
Duizeligheid kan je het gevoel geven dat de kamer draait, dit gevoel wordt veroorzaakt door de verbinding tussen je oren en je hersenen. Goedaardige paroxismale positieduizeligheid – de meest voorkomende vorm van duizeligheid – kan leiden tot korte momenten van milde tot intense duizeligheid. Hoewel deze duizeligheid soms bizar aanvoelt, is het zelden ernstig.
1. Te snel bewegen van je hoofd
Laten we klein beginnen. Vaak wordt duizeligheid veroorzaakt door een snelle beweging. Denk aan te snel opstaan, omrollen in bed en dat soort dingen. In dit geval lost de duizeligheid zichzelf op.
2. Je hebt een probleem in je binnenoor
Bij aandoeningen in het binnenoor ontvangen je hersenen signalen van het binnenoor die niet overeenkomen met wat je ogen en sensorische zenuwen ontvangen. Volg je het nog? Je hersenen moeten dus extra hard werken om die signalen te ‘matchen’, wat vaak leidt tot duizeligheid. Als je vaak last hebt van constante duizeligheid, dan is dit iets dat je wil laten checken.
https://giphy.com/gifs/twiceofficial-kpop-twice-signal-VbtFT6CJLNTyLNK7zn
3. Je hebt meer vocht nodig
Genoeg water drinken is goed voor veel dingen en zo ook voor je evenwicht. Wanneer je – zeker tijdens de hete dagen – te weinig drinkt, heeft je lichaam niet meer genoeg vocht om z’n functies uit te voeren. Duizeligheid is een symptoom van uitdroging. Stay hydrated.
4. Je hebt last van migraine
Voelt je duizeligheid alsof je hoofd draait in plaats van de kamer? Dan kan het zijn dat je migraine hebt. Sommige mensen realiseren zich niet dat hun hoofdpijn eigenlijk migraine is als ze niet ook knipperende lichten of aura’s zien, maar die symptomen zijn niet altijd nodig.
5. Je workout is (iets) te heftig
Sporten zonder tussendoor te drinken vraagt om uitdroging. Genoeg water drinken is tijdens het sporten erg belangrijk, daarnaast is het ook belangrijk dat je je tempo iets naar beneden haalt als je duizelingen op voelt komen. Als je te hard sport kan dat leiden tot hyperventilatie, waarvan duizeligheid een symptoom is.
https://giphy.com/gifs/mtv-workout-minaj-Q6go3Mpg5Cfqo
6. Je medicijnen zijn de oorzaak
Er zijn veel medicijnen die de boosdoener kunnen zijn, maar om er een paar te noemen: het is bekend dat anti-epileptica, antidepressiva en kalmerende middelen duizeligheid als bijwerking hebben. Daarnaast zijn bloeddruk verlagende middelen vaak ook de reden van duizeligheid. Twijfel je? Controleer dan de bijwerkingen van je medicijnen.
7. Je hebt last van een paniekaanval
Een paniekaanval gaat vaak gepaard met hyperventilatie. Een van de symptomen van hyperventilatie is duizeligheid. En ook die duizeligheid is dan weer extra beangstigend, maar probeer je te bedenken dat dit ook weer over gaat en breng jezelf in een veilige positie.
8. Je hebt een lage bloedsuikerspiegel
Hypoglykemie – a.k.a. een lage bloedsuikerspiegel – is een aandoening die het meest voorkomt bij mensen met diabetes die insuline gebruiken en het kan een licht gevoel in je hoofd veroorzaken.
9. Je hebt recent je hoofd gestoten
Recent je hoofd gestoten en er nooit naar laten kijken? Dan is de kans groot dat die duizelingen voortkomen uit een (lichte) hersenschudding.
10. Je hebt bloedarmoede
Bloedarmoede is een aandoening waarbij je niet genoeg gezonde rode bloedcellen hebt om zuurstof door je lichaam te transporteren, waardoor je je moe, zwak en duizelig voelt. Er zijn veel oorzaken van bloedarmoede, maar de meest voorkomende is een laag ijzergehalte.
Heb je vaak en langdurig last van duizeligheid? Breng dan een bezoekje aan je dokter en laat onderzoeken wat de oorzaak is.