Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Body & Mind 27 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 6 oorzaken van vermoeidheid worden vaak over het hoofd gezien

De herfst is in volle glorie en buiten dat de natuur prachtige kleuren en vormen aanneemt, betekent dit voor velen ook een vermoeid en futloos gevoel. Wil jij die winterdip dit jaar écht overslaan? Wie weet is het tijd om een van deze oorzaken aan te pakken.

Geen winterdip, maar een wintertip

Vermoeidheid: die allesverslindende uitputting kan ervoor zorgen dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt. Vaak denken we dat het simpelweg een gevolg is van stress, een slecht voedingspatroon of een gebrek aan slaap. Maar soms gaan de wortels van vermoeidheid dieper dan we denken, en kijken we over belangrijke oorzaken heen die vaak over het hoofd worden gezien.

1. Cocoonen: minder naar buiten

Een van de dingen waar we enorm van kunnen genieten in de winter is om lekker warm en cosy binnen te blijven. Lekker kopje matcha latte, chocolaatje en een dikke zachte deken erbij en het genieten kan beginnen. Toch kan dit funest zijn voor onze energie. Een gebrek aan blootstelling aan natuurlijk zonlicht en frisse lucht kan namelijk een onverwachte boosdoener zijn voor vermoeidheid.

Zonlicht is essentieel voor de productie van vitamine D, een vitamine die een belangrijke rol speelt in ons energieniveau. Daarnaast heeft tijd doorbrengen in de natuur bewezen voordelen voor onze geestelijke gezondheid. Een gebrek aan buiten zijn kan daarom leiden tot een gevoel van lusteloosheid en vermoeidheid.

2. Winterbody ready: minder beweging

Eigenlijk een direct gevolg van reden één is dat je minder beweegt. En dat terwijl lichaamsbeweging de bloedcirculatie verhoogt, de spieren versterkt en de flexibiliteit verbetert. Door beweging te omarmen, geven we ons lichaam de mogelijkheid om energie op te wekken, spanning los te laten ons algehele welzijn te versterken. De oplossing hiervoor is dus eigenlijk heel eenvoudig én twee vliegen in een klap.

3. (On)gezond de nacht door: slaapstoornissen

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar een lange nachtrust betekent niet altijd een kwalitatieve nachtrust. Slaapstoornissen, zoals slaapapneu of slapeloosheid, worden vaak over het hoofd gezien. Het verbeteren van slaapgewoonten en het creëren van een rustgevende slaapomgeving (samen ook wel slaaphygiëne genoemd) zijn essentieel om de kwaliteit van de slaap te verbeteren en daarmee onze energiereserves aan te vullen.

4. Mysterieuze boosdoener: intoleranties

In tegendeel tot de bovenstaande opties, zijn intoleranties een stukje minder eenvoudig op te sporen en op te lossen. We zijn allemaal bekend met allergieën, maar intoleranties sluipen vaak ongemerkt ons leven binnen. Een milde reactie op bepaalde voedingsmiddelen kan leiden tot vermoeidheidsklachten wanneer dit voedsel regelmatig geconsumeerd wordt. Het herkennen en aanpakken van intoleranties is essentieel voor het terugwinnen van de energie.

5. Ongeziene energie-vijanden: pathogenen

Parasieten, schimmels en bacteriën kunnen ons lichaam binnendringen en een verborgen energielek vormen. Als ons immuunsysteem verzwakt is, kunnen deze indringers ons systeem ontregelen. Dit probleem los je helaas niet zomaar op door ze te doden, maar door ook je immuunsysteem te versterken voor een duurzame oplossing.

6. Stille wateren: laaggradige ontstekingen

‘Stille wateren hebben diepe gronden’, zeggen ze wel eens. Zo geldt dit ook voor laaggradige ontstekingen. Je ziet of voelt ze niet meteen, maar kunnen heel wat veroorzaken. Laaggradige ontstekingen zetten ons lichaam constant in een staat van chronische ontsteking. Deze voortdurende strijd van ons immuunsysteem vergt enorm veel energie en kans de basis vormen voor vele vermoeidheidsklachten. Het herstellen van een gezonde balans in ons immuunsysteem is de sleutel tot het bestrijden.

Natuurlijk zijn er nog heel veel meer oorzaken (en dus ook oplossingen) te bedenken van vermoeidheid. Heb je zelf alles al geprobeerd en weet je niet goed waar je de oplossing precies zoeken moet? Luister dan even extra goed naar je lichaam en klop vooral eens aan bij een (huis)arts. Ook holistische klinieken zoals Klaever Health kunnen je helpen jouw kwaaltjes op te sporen met als doel je gezondheid te bevorderen.

Klaar met dat vermoeide gevoel? Krijg je energie terug met deze 6 tips

 

 

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.