Minder werken? Dit zijn de voor- én nadelen van parttime aan de slag gaan
Wanneer je tegenwoordig laat vallen dat je erover nadenkt om parttime te gaan werken, word je toch met opgetrokken wenkbrauwen aangekeken. Er bestaan een hoop vooroordelen over parttime werken (wanneer je geen kinderen hebt). Mensen die liever minder willen werken dan de 40-urige werkweek zouden niet ambitieus en niet gemotiveerd zijn, hun baan niet leuk vinden en misschien zelfs een beetje lui zijn.
Het is zonde dat deze vooroordelen bestaan, want parttime werken kan de beste oplossing zijn voor sommigen mensen. We zetten de voordelen en nadelen van een kortere werkweek in dit artikel op een rij.
Waarom parttime werken juist heel goed is
Hoewel we ons lang hebben vastgeklampt aan de norm van 40 uur werken per week, wijzen steeds meer onderzoeken en experimenten erop dat die 40 uur helemaal geen magisch aantal is waarin wij het meest productief en creatief zijn.
Verschillende bedrijven zoals Microsoft Japan en Unilever in Nieuw-Zeeland voerden na een experiment de 4-daagse werkweek in, omdat hun medewerkers productiever bleken te zijn met kortere werkweken. De wetenschap deelt deze visie: onderzoek van de Wharton School in Pennsylvania toonde aan dat minder werken bijdraagt aan je concentratie en effectiviteit.
Die toename in productiviteit zou weleens kunnen komen door het andere grote voordeel van parttime werken: minder stress en meer balans. Onder andere bij het bedrijf Perpetual Guardian waar ze een jaar lang experimenteerden met de 4-daagse werkweek, bleek dat de werknemers minder stress hadden en het gevoel hadden dat hun werk en leven meer in balans waren.
Hard nodig voor onze mentale gezondheid
Eerlijk is eerlijk: die gezondere work-life balance hebben we hard nodig. In 2018 hadden maar liefst 1,3 miljoen Nederlanders last van burn-out klachten. En nu de pandemie onze levens op z’n kop heeft gezet, worstelen nog meer mensen met hun mentale gezondheid. Minder werken zal voor sommigen een oplossing zijn. Dan heb je immers de tijd om activiteiten te doen waar je batterij van oplaadt.
Het is daarom helemaal niet gek als jij ervoor kiest om een dag (of twee) minder te gaan werken. Ook als je wel ambitieus bent – je gaat immers slimmer werken in plaats van meer werken. Dat betekent niet dat er aan parttime werken geen nadelen zitten. Hieronder zetten we daarom de voordelen en nadelen nog even op een rij, zodat je zelf de beslissing kan maken wat het best voor jou werkt.
De voordelen van parttime werken
We hebben ze natuurlijk net al even besproken, maar het is goed om ze nog even op een rij te zien:
- Je productiviteit stijgt
- Je hebt minder stress
- Werk-privé voelt meer in balans
- Meer vrije tijd voor een hobby of self-care
- Je hebt meer energie
De nadelen van parttime werken
Wanneer je ervoor kiest om parttime te werken, zal je goede afspraken moeten maken met je werkgever of leidinggevende. Je wordt dan misschien productiever als je een dag minder gaat werken, dat betekent niet dat je dezelfde workload zou moeten hebben als toen je nog fulltime werkte. Let er ook op dat je afspraken nu allemaal op je parttime dagen ingepland moeten worden.
Andere nadelen:
- Je hebt minder inkomen
- Negatieve vooroordelen, niet alleen van de mensen om je heen, maar ook van werkgevers. Je huidige werkgever zou je bijvoorbeeld minder snel een promotie kunnen geven, omdat hij/zij denkt dat je niet ambitieus bent. En wanneer je gaat solliciteren voor een nieuwe baan, kan je ook te maken krijgen met vooroordelen
- Je wordt toch gestoord op je vrije dag
Veel van de nadelen kun je voorkomen door duidelijke afspraken te maken met je leidinggevende, je collega’s én met jezelf. Check bijvoorbeeld niet je mailbox op je vrije dag. Vooral over het nadeel ‘minder inkomen’ zal je goed moeten nadenken. Vind je een betere work-life balance die hap uit je salaris waard? Alleen jij weet daarop het antwoord.
Met zoveel uren werken ben je het meest productief en gelukkig