Meer plant based gaan eten? Let dan extra op deze voedingstoffen
Steeds vaker kiezen mensen voor een vegetarisch of volledig plantaardig voedingspatroon. Goed voor jezelf, goed voor de wereld. Maar als je geen vlees, vis en zuivel (meer) eet, ligt een tekort aan bepaalde voedingsstoffen op de loer. We vertellen je om welke stoffen het gaat, en hun vegan vervangers.
Is de stap om volledig veganistisch te eten nog te groot voor jou? Dan kan je alvast duurzamer eten aan de hand van de tips uit dit artikel: 4 manieren om duurzamer te eten (zonder meteen veganist te worden).
1. Calcium
Normaal gesproken haal je calcium uit zuivel. Mocht je volledig plantaardig willen eten en het zuivel links laten liggen, kies dan voor plant-based melk waar calcium aan is toegevoegd. Andere bronnen zijn tofu en groene groentes.
2. Ijzer
Er zit voldoende ijzer in plantaardig eten, maar het wordt minder goed door je lichaam opgenomen dan het ijzer dat je uit vlees zou halen. Eet daarom ook een bron van vitamine C met je maaltijd, want daardoor kan ijzer beter opgenomen worden. Bronnen van vitamine C zijn bijvoorbeeld paprika’s, tomaten, sinaasappels en aardbeien.
https://www.nsmbl.nl/mythes-vegan-eten/
3. Jodium
Jodium zit niet alleen in brood en zout, maar ook in verschillende vissoorten. Als je geen vis meer eet, dan is het verstandig om wat meer op je jodiuminname te letten. Kies eens voor een bruin broodje met ei en zout, bijvoorbeeld. En als je helemaal vegan eet, kan je voor extra jodium zeewier toevoegen. Riep iemand daar vegan sushi?!
4. B12
Vaak wordt aan veganisten en vegetariërs aangeraden om vitamine B12 tabletten te slikken. Vitamine B12 zit namelijk in vlees, eieren en zuivel. Liever geen vitaminepillen slikken? Aan sommige plantaardige zuivel is extra vitamine B12 toegevoegd.
5. Omega-3 vetten
Omega-3 vetten zijn voornamelijk terug te vinden in vette vis. Er bestaan capsules met deze vetten, deze capsules zijn niet vegan, maar er bestaan gelukkig wel vegan Omega-3 tabletten die gemaakt zijn van algenolie. Op Bedrock lezen we dat er ook plantaardige voeding bestaat waarin de vetten zitten: chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, walnoten, lijnzaadolie en avocado’s.
6. Zink
Zink is een belangrijke bron voor het in stand houden van je immuunsysteem. Plantaardige bronnen van zink zijn noten, zaden en pitten, peulvruchten, en volkoren granen.
https://www.nsmbl.nl/voedingsmiddelen-lijken-vegetarisch-maar-zijn-het-niet/