Roos Hooijer
Roos Hooijer Beauty 21 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Waarom krijg je als twenty-something plotseling haren op je kin?

Zit je in je twenties en heb je onlangs de eerste zwarte haar op je kin mogen verwelkomen? Je bent niet alleen. Veel vrouwen krijgen in hun twintiger jaren te maken met kinhaar. Maar hoe kan dit?

Er zijn wat oorzaken die deze ongewenste, en vooral lange, zwarte kinharen verklaren.

Waar komen die kinharen ineens vandaan?

Terwijl je al die jaren nietsvermoedend alleen je wenkbrauwen epileerde, wordt dit ontharingsritueel vanaf nu uitgebreid. Als je in je late twenties zit, dan heb je ongetwijfeld al een haar (of meer) op je kin gespot. Mocht je denken dat alleen oma’s met een vergrotend spiegeltje en een epileertang in de weer moeten – you’re wrong.

Waar die haren dan vandaan komen? Dat heeft alles te maken met – je raadt het al – hormonen. Vrouwen kunnen kinhaar krijgen om verschillende redenen, denk aan leeftijd, genetica of hormonale schommelingen.

Zijn haren op je kin te voorkomen?

Een ongewenste (en vaak lange, zwarte) kinhaar, is helaas niet zo makkelijk te voorkomen. Wanneer je hormonen schommelen, bijvoorbeeld door stress of menstruatie, raakt de verhouding tussen oestrogeen en testosteron uit balans. Met als gevolg: meer haren op de ‘mannelijke’ plekken.

Zit je bijna in de overgang, of heb je een hormonale aandoening als PCOS, dan kan je meer gezichtshaar ontwikkelen. Die haren op je kin kunnen ook genetisch bepaald zijn. Oftewel, er zijn misschien wel familieleden die dezelfde kinhaar-struggle ervaren (mogelijk zelfs door hormonen). En daar kan je dan dus vrij weinig aan doen.

Waarom die haren dan altijd op dezelfde plek terugkomen? Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met specifieke haarzakjes die een lagere drempel voor testosteron hebben.

Hoe verwijder je een kinhaar?

Om haren van je kin te verwijderen, is een pincet je beste vriendin. Dit is (en blijft) een makkelijke tool om ‘m meteen te verwijderen. Wil je echt haarvrij door het leven gaan? Dan is een laserbehandeling ook een optie. Bij een laserontharing wordt het pigment in het haarzakje vernietigd, waardoor het haartje niet meer terugkomt. Dit wil overigens niet zeggen dat je haren nóóit meer terugkomen. Laserontharing werkt namelijk bij iedereen anders.

Zo voorkom je ingegroeide haren na het scheren

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.