Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Werk & Carrière 2 sep 2024
Leestijd: 2 minuten

Van strand naar burn-out: steeds meer mensen hebben last van post-vakantiestress

De vakantieperiode komt tot een einde. Grote kans dat jouw vakantie er ook alweer op zit. Veel mensen zien er tegenop om weer in de ratrace te stappen en ervaren een gevoel van stress of zelfs angst. Dit noemen we post-vakantiestress.

Steeds meer mensen ervaren dit gevoel – en wij vertellen je hoe je er weer vanaf komt. Voordat het verandert in een herfstburn-out.

Wat is post-vakantiestress?

Wetenschappers noemen het de ‘post-holidays blues’. Klachten bij terugkeer op de werkvloer na de vakantie. Ze kunnen variëren van een verhoogde hartslag, vermoeidheid tot zelfs angsten. Peter Leysenstelt (mindfulness-trainer bij  o.a. de Stresskliniek in Antwerpen en instructeur bij de mindfulness- en meditatie-app Petit Bambou) zegt het volgende: “We willen continu dingen bereiken, een doel najagen. Op zich is daar niets mis mee, maar het is goed om af en toe gewoon even stil te staan. Even niets najagen. Zo bereik je een balans, je lichaam en je geest hebben dit nodig”. Doen we dat niet, dan blijft de stress bestaan.

Op den duur kan stress leiden tot emotionele uitputting, prikkelbaarheid en verminderde efficiëntie; de voortekenen van een burn-out. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Daarom zijn er een aantal dingen je in het beginstadion van post-vakantiestress kunt doen.

Drie manieren om werkstress tegen te gaan

Met deze paar kleine handvatten kun jij ervoor zorgen dat je na jouw fijne vakantie niet in een werkdip terecht komt.

  • Neem een kleine pauze: je kunt even lopen of een kop thee drinken. Je kunt ook bewust je aandacht op je lichaam richten door bijvoorbeeld even over je armen te wrijven of gaan staan en voelen dat je voeten stevig verankerd in de aarde staan. Het leidt je aandacht af en geeft je ook nog eens een fijn gevoel.
  • Laat je niet meeslepen door gedachten en emoties: besef dat gedachten en emoties komen en gaan en dat je er niet altijd op in hoeft te gaan. Probeer ze eens te observeren van een afstand. Wat gebeurt er? Welk effect heeft het op je lichaam? Vaak nemen ze dan al in kracht af. 
  • Leer loslaten: veel mensen hebben de neiging om alles te willen controleren. Je bewust worden van deze neiging is al een belangrijke stap. Een originele manier om met loslaten te oefenen is om je ademhaling te voelen, zonder die te beïnvloeden. Focus op je ademhaling verlicht de stress, zodat je met een helder hoofd verder kan werken.

Klaar met het gevoel altijd beter te moeten zijn? Dit is de ‘betterment burnout’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.