Praten over geld lastig? Met deze 7 tips reken jij af met dit taboe
Deel jij alles met je vriendinnen, ook je geldzaken? Je financiële situatie bespreken, vinden heel veel mensen lastig. We maken daarom samen met Rabobank een serie vol tips om praten over geld makkelijker te maken.
In geuren en kleuren over je seksleven vertellen tijdens een avondje met vriendinnen vinden veel vrouwen heel normaal, maar over wat er elke maand aan geld binnenkomt en uitgaat hoor je bijna niemand. Ook niet als het op financieel gebied even minder gaat.
Heel ‘awkward’
Zo’n 39 procent van de Nederlanders tussen de 20 en 79 jaar praat niet met goede vrienden of familie over financiële problemen of twijfels over geldzaken. Dat blijkt uit onderzoek van Rabobank (2020) onder ruim 2700 mensen. Van de ondervraagden zegt 17 procent het zelfs (heel) awkward te vinden om geldzaken met vrienden of familie te bespreken.
En dat is jammer. Vanwege de inflatie en de stijgende energiekosten is de kans groot dat jij of een van je vriendinnen geldzorgen heeft. Erover praten lucht op én geeft meer inzicht. Bovendien: sharing is caring!
Onze 7 tips voor een ideale money date:
Ga wandelen
Of duik de sportschool, sauna of kroeg in, you name it! Kies in elk geval een setting waarin jij je op je gemak voelt en de ander ook, dan is het een stuk makkelijker om open over geld te zijn. Probeer het gesprek wel live te doen, niet telefonisch, zodat je elkaars gezicht en emoties ziet.
Stel vooraf vragen op
Het helpt als je weet hoe je een gesprek wilt beginnen. Wil je de ander vragen hoe hij/zij het aanpakt als het gaat om het bijhouden van uitgaven, hoeveel geld er maandelijks naar de boodschappen gaat of hoeveel diegene spaart? Bedenk welke informatie je zou willen krijgen en stel daarover concreet een vraag.
Bespreek elkaars money mindset
Je financiële opvoeding heeft vaak grote invloed op hoe jij je geldzaken regelt, maar die van je partner of vrienden kan weer heel anders zijn dan die van jou. Als je jouw money mindset en die van de ander vergelijkt, kun je daar wellicht weer van leren. Wat jij van huis uit hebt meegekregen, voelt misschien als de juiste manier, maar het is goed om je door een andere kijk op geld te laten inspireren.
Doe een challenge
In de Praten over geld Challenge ontdek je of je een Geld Chaoot, een Superspaarder, een Big Spender of een Rekenmaster bent. Je krijgt in de e-training meer tips om over geldzaken te beginnen en je kunt anderen uitdagen om het gesprek over geld aan te gaan.
Maak samen dromen waar
Misschien praat je met je partner al wel over wie wat betaalt, maar niet over wat jullie in de toekomst zouden willen. Een mooie reis, een ander huis, kinderen? Check eens per jaar met je partner of de oude wensen er nog zijn of dat er misschien nieuwe dromen bij zijn gekomen. Kijk vervolgens of jullie je spaardoel gaan halen of stel een (nieuw) spaardoel op. Je kunt ook een spaardoel opstellen met je bestie, bijvoorbeeld voor een weekendje weg.
Leer van (o)pa en (o)ma
Natuurlijk heb je van huis uit al van alles meegekregen, maar ga je nu je volwassen bent nog weleens het gesprek aan met de oudere generatie? Weet je hoe je (groot)ouders het deden toen zij in jouw schoenen stonden? Natuurlijk leven we nu weer in een heel andere tijd, maar toch kun je wijze lessen over geld leren van (o)pa en (o)ma. Zij hebben nu eenmaal meer levenservaring en daardoor wellicht ook tips over wat goed werkt en wat niet.
Luister
Een gesprek voeren, betekent ook luisteren naar de ander. Nu je toch over je geldzaken bent begonnen, voelt de ander zich misschien ook vrijer om zijn of haar verhaal te doen. Hoor het aan, toon begrip, oordeel niet en bied je hulp aan, want dat zou jij toch ook willen?
Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is dan belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress, geeft meer inzicht en zorgt ervoor dat je sneller nieuwe mogelijkheden ziet. Weet je niet waar je moet beginnen? Via de Wegwijzer van Rabobank ontdek je binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.