Redactie
Redactie Pride 1 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Pride: waar staat de regenboog LGTBQI+ vlag voor?

Zoals je waarschijnlijk al is opgevallen, is het Pride Month. De wereld is trots en dat wordt jaarlijks gevierd met de prideweek én Pride Month, die gek genoeg niet tegelijk vallen. Maar wat is Pride eigenlijk? Achter de vrolijk gekleurde vlaggen die we overal zien hangen en de bekende parade op de Amsterdamse grachten zit nog véél meer.

Wereldwijd wordt Pride gevierd.

Wat is Pride?

Het is een festival om te vieren dat je kan zijn wie je bent en mag houden van wie je wilt. Jaarlijks bepalen LGTBQI’s (Lesbisch, Gay, Transgender, Biseksueel, Transgender, Queer en Intersekse)  tijdens Pride in de norm. Regenboogvlaggen steken trots van de daken (daar komen we later op terug), mensen gaan verkleed en gekleurd, maar vooral trots de straat op. Het gaat er vooral om dat wij onze individuele vrijheid zo open en gezamenlijk met de rest van de stad kunnen vieren. De G

Stonewall-rellen in New York

In 1970 (één jaar na de Stonewall-rellen) werd in New York de eerste Pride Parade ooit gehouden. De Stonewall-rellen waren in de wijk Greenwich Village in New York bij de ontruiming van de homobar The Stonewall Inn door de Metropolitan Police.

Jarenlang waren er geweldplegingen door de politie (!) richting de homobar en toen was het publiek het zat. Homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, maar vooral de travestieten besloten terug te vechten en daaruit ontstond de Gay Pride. Overal ter wereld zijn deze rellen een voorbeeld geworden voor holebi-demonstraties en de LGBTQ’s. Zeven jaar na de Stonewall-rellen vond in Nederland de eerste grote demonstratie plaats.

De geschiedenis van regenboogvlag

Er gaat dus heel wat geschiedenis aan de bijzondere Pride vooraf. Maar waar komt die regenboogvlag vandaan? De regenboogvlag staat tegenwoordig symbool voor de homobeweging.

En ook dat verhaal heeft een interessante geschiedenis. In Europa werd deze regenboogvlag namelijk tijdens de Duitse Boerenoorlog (1524-1525) gebruikt door opstandige boeren. Dat was voor de Amerikaanse dominee James William van Kirk jaren later, aan het begin van de twintigste eeuw, reden om een regenboogvlag te ontwerpen die de internationale wereldvrede zou symboliseren.

De betekenis van de kleuren tijdens de Gay Pride

Maar kunstenaar en homorechtenactivist Gilbert Baker uit San Francisco ontwierp in 1978 een nieuwere versie van de regenboogvlag. Deze staat nog steeds symbool voor de LGBTQIAP community (voorheen LGBT). De oorspronkelijke vlag van Gilbert Baker bestaat uit acht banen. De kunstenaar voegde onder meer een roze baan toe, als symbool voor seks! Dit zijn de betekenissen per kleur:

  • Roze: seks
  • Rood: leven
  • Oranje: geneeskracht
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Turkoois: magie
  • Blauw: sereenheid
  • Paars: karakter

Is het LGBT, LGBTQ of LGBTTQQIAAP?

Over de jaren heen is LGBT verder ontwikkeld. Het staat voor: Lesbian, Gay, Bisexual en Transgender en deze term moet de homogemeenschap de omschrijven, maar is én kan langer. Want deze term beschrijft alleen een deel van de community. Om de term van de community meer omvattend te maken, is later ook de ‘Q’ voor Queer toegevoegd. Maar ook daarbij kan je je afvragen of het wel allesomvattend genoeg is. Nee dus.

Daarom zijn veel letters samengevat waarbij niemand wordt uitgesloten. Het is een mondvol: LGBTTQQIAAP . Hieronder leggen we uit waar elke letter precies voor staat. Natuurlijk is het niet fijn om als persoon te worden samengevat tot één letter, maar in elk geval scheppen we zo wél voor eens en altijd duidelijkheid!

Het is fijn en bijzonder dat de Gay Pride in Nederland zo open en vrij gevierd kan worden. Helaas zijn er veel landen waar de overheid daar niet zo overdenkt en waar het zelfs strafbaar is om bijvoorbeeld homoseksueel te zijn. Laten we dus vooral trots, vrij én open zijn naar iedereen. Happy Gay Pride iedereen!

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.