Droom je veel en heftig sinds de quarantaine? Hier komt het door
Verbaast het je dat je sinds de quarantaine je dromen ineens veel beter onthoud? En dat die dromen – op zijn zachts gezegd – veel intenser zijn? You’re not the only one. Het schijnt dat veel meer mensen er last van hebben sinds de quarantaine.
Dat het coronavirus heel wat teweeg brengt, is nothing new. Maar dat het ook van invloed is op je dromen had niemand gedacht. Hoe het zit? Wij zochten het voor je uit.
Intens dromen sinds de quarantaine
Good to know: er zijn een aantal fasen die je doormaakt als je slaapt. Het begint met de inslaapfase, waarna je in een steeds diepere slaap komt. Uiteindelijk kom je in de REM-slaap, de laatste fase van je slaap. De REM-slaap duurt het langst, je bloeddruk gaat stijgen en je gaat dromen. Maar waarom dromen we dan zoveel en vooral zo intens sinds de quarantaine? Dat kan volgens verschillende experts diverse redenen hebben. Wij praten je bij.
Waar je dromen op zijn gebaseerd
Misschien heb je het weleens gehoord of vind je het logisch klinken, maar je slaap is een activiteit die je psyche van overdag reflecteert of compenseert. Je gaat tijdens je droom dingen met elkaar verbinden. Ga je bijvoorbeeld slapen met een lege maag, dan is het niet gek dat je droomt over lekker eten. Zo kunnen we tijdens een pandemie ook dromen over alle angsten die je (onbewust) overdag probeert weg te drukken.
De Britse droomexpert Theresa Cheung bevestigt deze bevindingen op haar Instagram. Ze zegt dat we onze dromen kunnen zien als onze interne therapeut. Het helpt ons het leven te verwerken en te begrijpen. Nu er rondom de coronacrisis veel onzekerheid is (waar weer veel emoties bij komen kijken), kan het zijn dat je dromen meer tot leven komen.
Je onthoudt je dromen ineens
Dat je intenser droomt is één ding, maar je onthoudt je dromen ook ineens veel beter. Dat is niet zo gek, zeggen verschillende experts. Het zou kunnen zijn dat je je dromen beter kunt herinneren omdat je niet zoveel meemaakt op een dag. Als je overdag veel dingen meemaakt die opvallend zijn of iets voor je betekent, worden dat allemaal ‘markeringen’ in je geheugen. Nu je veel minder beleefd op een dag, en dus minder ervaringen opdoet, kunnen de dromen je veel makkelijker opvallen, zegt klinisch psycholoog Juan Antonio Membrive.
Een andere reden kan zijn dat je nu op een meer natuurlijke manier wakker wordt, vertelt slaaponderzoeker Rob de Ron aan RTL Nieuws. Normaal gesproken is het zo dat je droom het langst duurt in de ochtend. Soms kun je die droom herinneren omdat je al wakker aan het worden bent, dat is natuurlijk anders als je abrupt wakker wordt gemaakt door de wekker.
Nu de wekker over het algemeen wat later gaat omdat je bijvoorbeeld niet naar je werk hoeft te reizen, wordt je meer uit jezelf wakker. Daardoor word je – je raadt het al – niet meer abrupt wakker gemaakt. Je wordt op een meer natuurlijke manier wakker. Daardoor doezel je nog een beetje en gaat je droom nog een verder.
Kiezen waar je over droomt
Het kan natuurlijk heel vervelend zijn als je een heftige nachtmerrie hebt gehad, dat je die ook nog eens heel goed kunt herinneren de volgende dag. Helaas is slaap vooral een autonoom proces, en kun je niet ‘kiezen’ waar je over gaat dromen. Er bestaat wel zoiets als een lucid dream, maar dat vraagt nog wel de nodige training.
Wat je het beste kunt doen om deze quarantaine-dromen te voorkomen, is een gezond slaapritme houden. Zorg dat je biologische klok niet te veel wordt beïnvloed, ook al is je dagelijks ritme anders.