Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Career 12 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Veel ophef over ‘quiet vacationing’: dit zijn hierover de regels in Nederland

Een week geleden ging het zakelijke internet los om de nieuwe werktrend ‘quiet vacationing’. Dit houdt in dat je remote gaat werken vanuit het buitenland, zonder je werkgever hiervan op de hoogte te stellen. Maar wat zijn eigenlijk de regels rondom werken vanuit het buitenland in Nederland?

Quiet vacationing verdeelde het internet in twee teams. Het ene team vindt dat werken in het buitenland gewoon moet kunnen (‘je voert je taken toch uit?’), terwijl het andere team dit echt not done vindt. Aan welke kant je ook staat: het is altijd goed om te weten wat de daadwerkelijke regels zijn.

Quiet vacationing of gewoon een workation?

Quiet vacationing is een vrij nieuwe term, maar aan werken vanuit het buitenland is niets nieuws. In positieve zin wordt dit vaak een workation genoemd. Iets wat vooral tijdens en na de COVID-19 pandemie populair werd. Toen thuiswerken ineens de norm werd, bleek dat we helemaal niet op kantoor hoefden te zijn om ons werk goed te doen. Dus waarom de keukentafel thuis niet inruilen voor een idyllisch strand?

Werkgevers niet blij met de trend

Hoewel er veel bewezen voordelen zijn van werken in een nieuwe omgeving (lees: meer focus en creativiteit), zijn werkgevers toch huiverig. Want als hun werknemer op een mooie plek zit, gaan ze dan wel echt die acht uur per dag maken? Of worden dat er drie en zitten ze de rest van de dag op het terras? Om alles in goede banen te leiden, werd er vorig jaar in de Kamer gestemd over de nieuwe ‘Wet werken waar je wilt.

De regels in Nederland

Met de Wet werken waar je wilt, wilden Kamerleden het werken vanuit huis of het buitenland makkelijker maken. Op dit moment moet je aan je werkgever toestemming vragen om van werkplek te wijzigen. Dit mag jouw werkgever zonder reden weigeren. De nieuwe wet zou hier verandering in brengen (dan moest de werkgever een motivatie hebben voor weigeren), maar deze wet werd door de Eerste Kamer verworpen.

Dat betekent dat we ons nog aan de oude regel hebben te houden. Werknemers mogen niet zomaar overal werken. Een werknemer die een tijd op afstand gaat werken, moet dat altijd doen in een EU-land of in een land waar zijn werkgever een vestiging heeft – mét toestemming van de werkgever. Daarnaast moet je als werknemer ten minste een half jaar in dienst zijn bij een werkgever met ten minste 10 werknemers. Zomaar op workation gaan, dat kan dus niet.

Flexwerken als het warm is? Dat doet je bij deze 8 gezellige werkplekken in Amsterdam

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.