3 redenen waarom vrouwen niet goed slapen en wat je er aan kunt doen
Slaap jij ‘s nachts net zo lekker als Doornroosje, of zijn er toch nachten waarbij je de slaap maar niet kunt vatten? Slaapproblemen komen veel voor, ook bij vrouwen. In dit artikel lees je waarom juist vrouwen vaak moeite hebben met (in)slapen, en delen we drie tips van een expert om ervoor te zorgen dat jij lekkerder slaapt.
In 2019 liet het CBS weten dat maar liefst een kwart van alle Nederlanders te maken heeft met slaapproblemen. Ontzettend veel!
3 redenen waarom vrouwen niet goed slapen
Op health platform mindbodygreen vertelt dr. Valerie Cacho, arts en slaapexpert, drie redenen waarom vrouwen slaapproblemen kunnen ervaren. En natuurlijk deelt ze ook meteen een paar mogelijke oplossing voor deze problemen, die je terug kunt lezen onderaan dit artikel.
1. Problemen met mentale gezondheid
“Women have more concerns around anxiety and depression, and we know that there is a bidirectional relationship with that and sleep,” vertelt Valerie. Er zitten maar 24 uur in een dag, maar van vrouwen wordt wel verwacht dat ze voor de kinderen zorgen, werken, koken, de was doen, het huis opruimen… en het eerste waar dan tijd op bespaard wordt, is slaap.
Dit zijn de effecten van stress op jouw huid en dit doe je eraan
2. We wíllen meer doen
Bij punt 1 zagen we al dat de vrouw tegenwoordig steeds meer moet doen. Maar daarnaast staat ook dat we steeds meer wíllen doen. We leven in een drukke tijd. Oké, door de coronacrisis zijn veel activiteiten even stil te komen liggen (wat ook kan zorgen voor slaapproblemen overigens), maar naast onze baan of studie hebben we veel te doen.
En als je veel wilt doen, dan moet je ergens vrije tijd vandaan halen. Een uurtje minder slapen klinkt dan heel verleidelijk, maar Valerie raadt dat niet aan omdat je van minder slapen ook minder productief wordt. “When we get more sleep, our brains work better. So we can actually perform at a higher capacity.” Grote kans dat je met een uur minder slaap wel tijd hebt voor een extra hobby, maar geen energie.
3. Vicieuze cirkel
Een slechte nacht kan leiden tot prikkelbaar zijn, een kort lontje hebben en vermoeidheid. Doordat je wat prikkelbaarder bent, wind je je sneller op over kleine dingen. En drie keer raden wat daardoor kan gebeuren… je kunt minder goed in slaap komen. Hierdoor raak je in een vicieuze cirkel.
Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen
Wat je wél wilt doen om beter te slapen
Genoeg gekletst over de negatieve dingen. In plaats van weten waardoor we niet goed kunnen slapen, willen we weten wat we wél zouden moeten doen voor een betere nachtrust. Ook daar geeft Valerie een aantal goede tips voor die je meteen toe kunt passen:
- Houd jouw slaappatroon bij. Als je moeite hebt met slapen, dan is het verstandig om eens bij te houden hoe frequent je slecht slaapt. Noteer elke avond hoe laat je gaat slapen, hoe laat je opstaat en of je goed geslapen hebt. Dit kost misschien een minuutje van je tijd, maar kan je wel helpen met inzicht krijgen in jouw probleem.
- Praat erover met vrienden. Zoals we in het begin van het artikel al zeiden, heeft een kwart van de Nederlanders slaapproblemen. Je bent niet de enige! Open up, praat erover met vrienden, en wie weet vind je wel een lotgenoot met wie je over dit soort onderwerpen kunt praten.
- Leer jouw brein hoe het kan ontspannen. Valerie geeft aan dat ons brein te trainen valt. Door bijvoorbeeld meditaite leert jouw brein zich te ontspannen, waardoor je beter in slaap kunt vallen.
- Kom je er zelf niet uit? Ga dan praten met een professional. Maak een afspraak bij je huisarts, of schakel een slaapexpert in die jou kan begeleiden naar een betere nachtrust.
4 tips om beter te slapen waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht