Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Food 7 nov 2021
Leestijd: 4 minuten

3 manieren om jouw relatie met voeding te verbeteren

Op een schaal van 1 tot 0, hoe gezond zou je jouw relatie met voeding noemen? Gezond eten is belangrijk voor je mind en lichaam, maar hoe kijk jij naar het eten wat jij in je mond stopt? Heb je daar controle over, of merk je dat het eten steeds overheersender wordt? Een belangrijk onderwerp waar we het in dit artikel over gaan hebben.

Maar first things first: wat is een gezonde relatie met voeding eigenlijk, en hoe herken je een ongezonde relatie met voeding bij jezelf? Iedereen gaat namelijk anders met eten en voeding om – en een eet volledig vegan, de ander eet het liefst elke week burgers van de McDonalds. Maar kan je hieruit opmaken dat de veganist een betere relatie met voeding heeft?

Eigenlijk niet. Het kan zijn dat de veganist last heeft van eetbuien, en ‘s avonds zich verliest in de strijd tegen Oreo’s en chips. En wie weet eet de persoon die wekelijks bij de McDonalds eet verder wel heel gezond, en dragen die burgers juist bij aan een goede balans.

Wanneer je géén gezonde relatie met voeding hebt

Aan de buitenkant kan je dus niet meteen zien of iemand een goede relatie met voeding heeft. Wat dan wel? De volgende punten kunnen als ongezonde triggers beschouwd worden:

  • Je denkt de hele dag aan eten. Tijdens het ontbijt ben je eigenlijk al weer bezig met wat je straks gaat lunchen.
  • Je eet veel meer, of veel minder dan je dagelijkse caloriebehoefte.
  • Je kunt niet slechts één stukje chocolade of koekje eten. Als je begint, moet de hele reep/zak/verpakking op.
  • Je voelt je schuldig als je een keer iets ongezonds eet.
  • Je gebruikt eten als afleiding van je emoties.

Een relatie met voeding is, net als een relatie met je partner of vriendinnen, een work in progress. Je zult niet altijd een perfecte relatie met voeding hebben, en dat is ook oké. Als je wilt werken aan de manier waarop jij naar eten kijkt, dan kunnen de onderstaande drie tips daar misschien bij helpen.

1. Leer luisteren naar je lichaam

Ons lichaam zit ontzettend slim in elkaar. Ook op het gebied van eten en drinken zijn er verschillende cues die ons lichaam geeft om je te vertellen of je vol zit, of dat je juist nog voeding (en dus brandstof) mist. Daarom is het belangrijk om te leren luisteren naar je lichaam. Heb je honger? Dan eet je nog iets, het liefst iets wat goed verzadigt. En is jouw bord nog niet leeg, maar zit je al wel vol? Dan is het een goede zaak om jouw eten te laten staan. Je lichaam geeft immers al aan dat het vol zit.

2. Eet de juiste nutriënten

Voeding zit vol voedingsstoffen, ook wel nutriënten genoemd. We praten vaak over macronutriënten, dit zijn de koolhydraten, eiwitten en vetten die in elk product zitten. Maar kijk ook zeker eens naar micronutriënten, de vitamines en mineralen. Het wordt aangeraden om veel verschillende micronutriënten te eten voor een zo veelzijdig mogelijk voedingspatroon.

We hoeven je vast niet te vertellen dat er meer micronutriënten in groenten en fruit zitten dan in friet, chips en koekjes. Dat betekent niet dat je uit die laatste categorie niets meer mag eten. Probeer er een goede balans tussen te vinden. Een fijne maatstaaf is de 80/20 methode, waarbij je 80 procent van je voeding laat bestaan uit nutriëntrijk voedsel, en de overige 20 procent uit voeding die doorgaans als minder gezond wordt bestempeld.

3. Stress-eter? Zoek andere uitlatingskleppen

Veel mensen vinden dat ze in de categorie emotie eter of stress-eter vallen. Gebruik jij eten ook als “excuus” wanneer je gestrest bent? Dan kan het voor jou misschien helpen om een andere uitlatingsklep te zoeken. Denk bijvoorbeeld eens aan yoga of ademhalingsoefeningen om die zen vibes weer terug te krijgen.

We willen het artikel afsluiten met een laatste tip. Zie jij door de bomen het bos niet meer, en vind je het lastig om die goede, gezonde relatie met voeding (terug) te krijgen? Schakel dan hulp in. Er zijn talloze diëtisten die jou kunnen helpen om jouw voeding weer onder controle te krijgen. Je staat er niet alleen voor.

https://www.nsmbl.nl/negatieve-gedachten-tips-psycholoog/

mindbodygreenHEALTHiNUT

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.