Relatie-struggles (in lockdown)? Een relatietherapeut geeft antwoord op je vragen
De ene dag zit je samen op een roze wolk, de volgende dag dondert en bliksemt het (en dan niet op de Guus Meeuwis kind of way). Een relatie hebben betekent veel werken aan jezelf, maar ook met elkaar. Relatietherapeut en auteur van het boek De Relatie APK Nynke Nijman is van mening dat een relatie komt met ups en downs, en dat we de problemen die we ervaren samen moeten overkomen.
Een relatie gaat niet altijd over roze roosjes en heeft simpelweg het nodige ‘onderhoud’ nodig. Ervaar je relatieproblemen? Nynke geeft antwoord op je vragen.
Wat zijn de grootste relatie struggles waar jonge mensen mee zitten?
“Te weinig tijd hebben voor elkaar. We hebben tegenwoordig allerlei verplichtingen, werk vraagt veel meer van ons dan vroeger en we hebben ook veel meer sociale afspraken. Dat gaat af van de tijd die je samen hebt, terwijl je samen tijd moet doorbrengen om elkaar leuk te blijven vinden. Anders ga je langs elkaar heen leven en dat werkt niet.
Ook hebben millennials vaak te hoge verwachtingen van een partner. We verwachten dat hij of zij altijd direct weet wat je nodig hebt of wilt en dat hij/zij er altijd voor je is en belangstelling voor je heeft. Dat is simpelweg een utopie en iets wat je niet van een ander kan verwachten.
Ten slotte hebben jonge mensen het idee dat liefde geen moeite zou moeten kosten als het de ware liefde is. Oudere mensen zijn meer vergroeid in de relatie. Maar daarnaast is het idee van een relatie en wat die moet betekenen ook veranderd. 50 jaar geleden was je al blij als je een goede partner had, maar nu zijn we massaal op zoek naar de ideale partner. En als we die niet vinden, haken we af en gaan we op zoek naar een ander, want via alle dating apps vinden we die toch wel weer.
Het verhaal heeft natuurlijk twee kanten. Aan de ene kant is het fijn dat je makkelijk een andere liefde kunt vinden als je relatie over is, maar aan de andere kant zorgt het er ook voor dat we hogere eisen stellen en sneller ‘afhaken’ in een relatie. Vroeger waren we meer bereid om te investeren in elkaar of in aspecten waar we tegenaan lopen.”
We krijgen steeds meer ruzie, is het klaar tussen ons?
“Nee, dat hoeft zeker niet zo te zijn. Tijdens de pandemie zie je dat we minder goed in ons vel zitten, omdat we ons niet kunnen voorzien in alle behoeftes die we hebben. Daar worden we minder leuk van. Dan kan je als stel nog zoveel van elkaar houden; als je twee minder leuke mensen in één ruimte zet, krijg je gewoon spanningen.
Ten eerste is het goed om te weten of het echt over dingen gaat of meer irritaties zijn. Als je eenmaal ruzie maakt, kom je vaak in een patroon waarbij alles op ruzie uitloopt. Alles wat de ander zegt wordt dan geïnterpreteerd vanuit leegte in plaats van uit liefde.
Wat je moet doen is kijken of je terug kan gaan naar hoe het was. Dat doe je door op een liefdevolle manier met elkaar om te gaan. Dat is natuurlijk lastig, maar daar moet je aan werken. In een relatie moet je investeren als je wilt dat het blijft werken.”
Hoe weet je of je een punt achter je relatie moet zetten of dat je er gewoon harder aan moet werken?
“Dat is lastig. Soms kan je er beter mee stoppen als werkelijk niks je nog bindt op emotioneel vlak en als je nergens meer energie van krijgt. Kinderen lijken overigens een bron van verbinding te zijn, maar meestal is het onvoldoende om ook op het niveau van geliefden nog aan elkaar verbonden te zijn. Zie je nog wel voor je hoe je samen door kunt gaan? Dan is er waarschijnlijk wel iets wat jullie nog bindt en samen kan houden. Daar moet je dan voor werken.”
Meer lezen? In Nynke haar boek schrijft ze hoe je je relatie de aandacht en liefde kan geven die het nodig heeft.
Meer over liefde en relaties:
- Volgens experts is dít het moment wanneer de passie in je relatie afneemt twee mensen knuffelen
- Open praten over seks met je partner? Zo lukt dat geheid
- Is it love? 7 tekenen waaruit blijkt dat je verliefd bent volgens experts