Steeds meer prille relaties hebben te maken met floodlighting – en dat is niet positief
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Ffloodlighting-relatie-toxic-datingtrend.png)
Van quiet dumping tot carouselling: er lijken steeds meer nieuwe termen op het gebied van daten te ontstaan. Het klinkt allemaal negatief, maar in de praktijk kunnen we er alleen maar van leren. Zo ook van ‘floodlighting’ een nieuwe – en vooral toxische – trend op het gebied van daten.
Floodlighting is niet nice. We kunnen hier maar beter heel gauw mee kappen.
Wat is floodlighting?
Grote kans dat de term je niet veel zegt. Snappen we. Vertalen we ‘m naar het Nederlands, dan staat er ‘schijnwerperverlichting’. Het houdt in dat iemand al vroeg in een relatie extreem persoonlijke of emotionele details deelt, met als doel het opbouwen van een connectie te versnellen.
Je zet een schijnwerper op al je trauma’s, heftige verleden en persoonlijke struggles, in de hoop een diepe connectie te krijgen. Maar helaas, dit werkt vaak averechts.
Waarom is floodlighting zo toxic?
Een open boek zijn en je emoties eerlijk delen, dat is hartstikke goed. Maar floodlighting zit anders in elkaar. Wanneer iemand in de datingfase overshared over mentale problemen, een heftig verleden of een trauma, dan kan dit een uitnodiging zijn voor de ander om dit ook te doen. Iemand die meteen alles op tafel gooit, heeft vaak de verwachting dat de ander zich ook open gaat stellen. Is iemand daar nog niet klaar voor – wat helemaal niet gek is in de prille datefase – dan ontstaat er een scheve dynamiek.
Floodlighting wordt ook vaak gebruikt om de ander te testen. De gedachtegang: hoe meer persoonlijke dingen ik over mezelf deel, hoe zeker ik weet dat de ander mij echt accepteert. Dit veroorzaakt vaak het tegenovergestelde. De ander schrikt en neemt juist afstand.
Hoe moet het dan wel?
Maakt dit het dateproces ingewikkelder? Ja. Want hoeveel mag en kan je dan over jezelf delen? Door emotionele intimiteit geleidelijk op te bouwen. Stem het level van diepgang dus af op de ander.
De term floodlighting bewijst dat je tijdens de datefase niet moet testen of de ander jou (en al je trauma’s en onzekerheden) wel aankan. Een echte connectie tussen jou en je lover ontstaat natuurlijk én met een beetje geduld. En weet je zeker dat je verhalen bij de ander veilig zijn? Dan is het uiteraard goed om je hart te luchten.
Waarom we in 2025 allemaal future-proof gaan daten (en nog meer datingtrends)