larasteenvoorden
larasteenvoorden Mentale Gezondheid 21 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Rennen: dit zijn 6 signalen dat je met een narcist te maken hebt 

We hebben allemaal weleens iemand een narcist genoemd. Bijvoorbeeld die kerel die bij elke winkelruit zichzelf even bekijkt. Of degene die altijd eerst aan haar eigen kop denkt in een groep. Maar is deze interpretatie juist of wordt het woord nu zo vaak gebruikt dat het alle betekenis heeft verloren? Deze signalen betekenen wél dat je waarschijnlijk met een narcist te maken hebt.

Op de werkvloer, je partner, die vervelende schoonmoeder of je beste vriendin… wie is er een échte narcist? Trauma coach Caroline Strawson beschrijft zes waarschuwingssignalen, die erop wijzen dat je misschien wel een narcist in je leven hebt.

1. Die persoon neemt geen verantwoordelijkheid voor slecht gedrag

Narcisten zullen zich nooit verontschuldigen voor het leed dat ze veroorzaken bij anderen. De schuld ligt altijd bij iemand anders. Mensen zonder narcistische trekjes praten na een ruzie hoogstens een tijdje niet met elkaar, maar zullen uiteindelijk een verontschuldiging mompelen en een deel van de schuld op zich nemen. Een narcist doet dit nooit, omdat diegene niet zo denkt.

2. Diegene is charmant in het openbaar, maar controlerend achter gesloten deuren

Een narcist is een soort shapeshifter. Zo heeft diegene je vóór een etentje met vrienden emotioneel gemaakt met kwetsende opmerkingen. En tijdens het etentje is dezelfde persoon ‘the life of the party’ en ben jij ingetogen, omdat de ander je een vreselijk gevoel heeft gegeven. Dit maakt het voor anderen moeilijk om je te geloven als je vertelt hoe diegene privé is. “Maar hij/zij lijkt altijd zo aardig,” zullen ze zeggen. En jij bent gekke Henkie.

3. Openlijk of heimelijk (covert) narcist: elke narcist hunkert naar aandacht

Er zijn twee hoofdtypen narcisten. We schreven al eens een artikel over covert narcisme, die is moeilijk te herkennen. In het openbaar speelt dit type graag het slachtoffer, privé heeft hij of zij alle controle. Als jij verkouden bent, heeft de ander griep. Ook eisen ze aandacht en veel lof. Het openlijke type daarentegen, misschien je baas wel, loopt een kamer binnen en trekt meteen alle aandacht naar zich toe. Het is hun weg of de snelweg. Herkenbaar?

4. De meeste mensen voelen zich slecht als ze iemand pijn doen. Narcisten niet.

We kunnen allemaal egoïstisch of gevoelloos zijn. Het verschil tussen een narcist en de rest van ons is dat we meestal empathie voor anderen voelen. Als we iemand pijn doen, voelen we ons slecht en willen we het goedmaken. Een narcist heeft geen empathie.

5. Diegene is brutaal en moet altijd winnen

Een narcist heeft de mentaliteit van een driejarige en alleen zijn behoeften zijn belangrijk. Loop je thuis vaak op eieren om de vrede te bewaren? Red flag. Je kunt een narcist niet aanspreken op onwenselijk gedrag, want dan zal hij/zij schreeuwen, je doodzwijgen of wraak nemen met een persoonlijke aanval. 

6. Het is een gaslighter

Een narcist zal je manipuleren totdat je je eigen gezonde verstand in twijfel trekt. Voorbeeld: je ziet een DM op de telefoon van je partner, waardoor je vraagtekens krijgt. Als je vraagt wie het was, zal hij of zij zeggen: “Doe niet zo belachelijk, dat is niets.” Als je volhoudt dat je echt iets hebt gezien wat jou niet lekker zit, zal de ander de focus verleggen naar jouw gedrag. Ben jij ineens de dramaqueen. Een typische gaslighter, daar moet je sowieso van weg!

Gaslighting: wat is het precies en hoe herken je de signalen?

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.