Waarom (en hoe) je tijdens corona gewoon om een salarisverhoging moet vragen
Het voelt misschien een beetje gek om in tijden van crisis om een salarisverhoging te vragen. Hoewel wij alleen maar kunnen beamen dat de juiste timing belangrijk is bij het vragen van opslag, hoeft corona niet per se te betekenen dat je het gesprek dit jaar niet kan aangaan.
Dit is waarom – en misschien nog wel belangrijker: hoe – je tijdens corona over een salarisverhoging in gesprek kan gaan.
Vrouwen minder van plan om salarisverhoging te vragen
De reden dat we dit artikel schrijven is een recent onderzoek van Indeed. De vacaturewebsite deed onderzoek onder ruim 1.200 werknemers en meer dan 250 werkgevers en kwam erachter dat vrouwen in het komende jaar een stuk minder vaak van plan zijn om het gesprek aan te gaan over hun salaris dan mannen.
Slechts één op de vijf vrouwen is van plan dit jaar in onderhandeling te gaan met hun baas, terwijl bij de mannen één op de drie dit van plan is. Het lijkt erop dat vrouwen meer willen meeleven met de financiële situatie van het bedrijf. Maar uit het onderzoek blijkt ook dat er zelfs dit jaar ruimte is om te onderhandelen.
Lang niet elk bedrijf heeft grote klappen opgevangen vanwege de crisis bijvoorbeeld. Of misschien zijn jouw takenpakket en verantwoordelijkheden zo verandert dat je gewoon recht hebt op een salarisverhoging. Indeed ondervroeg ook meer dan 250 werkgevers. Hiervan gaf een kwart aan waarschijnlijk geen salarisverhogingen te geven in 2021. Dit betekent dat er bij het overgrote deel gewoon onderhandeld kan worden.
Tips voor de salarisonderhandeling
We snappen het ook wel: onderhandelen is altijd spannend. Zeker als je niet weet of het bedrijf het door de crisis wel financieel aankan. Indeed deelt daarom ook wat tips om het gesprek aan te gaan.
Zoek uit wat je wil verdienen en wat redelijk is
Als het bedrijf het dit jaar zwaarder heeft gehad, dan is het niet redelijk om een – bijvoorbeeld – salarisverhoging van 20 procent te vragen. Het is sowieso goed om te onderzoeken welke verhoging redelijk zou zijn. Zet hiervoor je prestaties en successen van de afgelopen tijd op papier.
Dat is ook handig voor het gesprek zelf: laat jouw meest waardevolle kwaliteiten tijdens het gesprek goed naar voren komen. Waarom verdien jij deze salarisverhoging? Pas als dat voor jou echt goed duidelijk is, kun je hier met zelfvertrouwen om vragen.
Tip: zoek ook uit wat je waard bent, met online tools als het Salariskompas, Loonwijzer en Payscale.
Oefen het gesprek van tevoren
Onderhandelen is een vak apart. Je leert het eigenlijk het best door het vaak te doen. Wat kan helpen om de spanning wat te verminderen voor het gesprek, is door het eerst te oefenen met een vriend(in), je partner of een familielid. Op deze manier kun je een paar scenario’s oefenen en weet je zeker dat je niet met je mond vol tanden staat.
Kies een geschikt moment om salarisverhoging te vragen
Een goede voorbereiding is key, maar ook het juiste moment uitkiezen om het gesprek aan te gaan is erg belangrijk. Indeed raadt aan om dit aan het begin van de middag in de tweede helft van de week te doen. Je baas heeft dan waarschijnlijk de belangrijkste werkzaamheden afgerond en heeft de tijd gehad zich te kunnen voorbereiden op het gesprek.
Je kunt je baas natuurlijk ook zelf een tijdstip laten kiezen. Laat altijd van tevoren weten dat het een gesprek is om je salaris te bespreken.
Heb begrip voor de situatie van je werkgever
Het kan natuurlijk zijn dat er dit jaar geen ruimte is om te onderhandelen over de hoogte van je salaris. Heb daar ook begrip voor. In zo’n situatie kun je bijvoorbeeld ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden, in plaats van geld. Of maak de afspraak om over een half jaar weer te kijken hoe het dan met het bedrijf gaat.
Geen salarisverhoging?
Krijg je geen nee om de situatie waarin het bedrijf zich verkeert, maar omdat je leidinggevende vindt dat je geen salarisverhoging verdient? Vraag dan om de reden en wat er verbeterd kan worden om dit in de toekomst alsnog voor elkaar te krijgen. Dit laat je leidinggevende zien dat je vastberaden bent om jezelf te verbeteren en te ontwikkelen.
Zet samen met hem of haar op papier wat je in een half jaar of jaar tijd moet hebben bereikt om dan wél die salarisverhoging te kunnen binnenhalen.
https://www.nsmbl.nl/redenen-vragen-salarisverhoging/