‘Ik had een Audi, groot huis en ging op dure vakanties, maar had geen cent op de bank’
Wie een paar jaar geleden van een afstandje naar Sandra’s leven keek, zou zeggen dat ze succesvol was. De ondernemer woonde in een groot huis, reed in een Audi en ging op de ene dure vakantie na de andere. Maar toen haar relatie uitging en ze op zoek moest naar een eigen woning, realiseerde Sandra Boon dat ze eigenlijk met lege handen stond. “Ik had een gebroken hart en een lege bankrekening”, vertelt ze aan NSMBL.
Elke week gaan we in gesprek met iemand over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 30-jarige Sandra, die haar geld al uitgaf alsof ze rijk was, maar ondertussen geen financiële buffer had en nog geen cent had ingelegd voor haar pensioen.
Slachtoffer van leefstijlinflatie
Nu, twee jaar later, snapt Sandra dat ze het slachtoffer was van leefstijlinflatie. Dit houdt in dat je meer gaat uitgeven als je meer gaat verdienen. “Als student kon ik prima rondkomen van de 1.400 euro die ik verdiende”, vertelt ze. “Maar inmiddels was ik tien jaar ondernemer, verdiende ik 3.000 euro netto en hield ik elke maand bijna niets over.”
Tien jaar lang waren haar uitgaven ongemerkt elke keer weer een beetje duurder geworden. Haar Toyota Corolla ruilde ze om voor een dure Audi, haar goedkope huurwoning voor een dure huurwoning. Ze hield zichzelf voor dat er gewoon niet genoeg binnenkwam om te sparen. Dat kwam wel als ze meer ging verdienen.
Pas toen haar relatie uitging en ze een eigen woning moest zoeken, realiseerde ze zich dat ze met lege handen stond. “Ik had tien jaar lang hard gewerkt”, vertelt ze. “Ik werkte op dat moment wel 50 uur per week. Maar I had nothing to show for it.”
Zo snel mogelijk een buffer
Sandra besefte dat het zo niet langer door kon gaan. Ze stortte zich op boeken, blogs en podcasts over persoonlijke financiën en besloot zoveel mogelijk te besparen. “Ik had geen geld, dus leefde ik in die eerste periode zonder bank en eettafel”, zegt ze. “Door zo min mogelijk uit te geven had ik binnen no time een buffer bij elkaar gespaard.”
De ondernemer spaart niet meer zo hard als toen, maar heeft inmiddels haar pensioenachterstand ingehaald, extra afgelost op haar hypotheek en is begonnen met beleggen. En dat niet alleen: ze heeft ook haar droom waargemaakt door een camperbusje te kopen en op reis te gaan. Afgelopen september is ze samen met haar hond op pad gegaan en inmiddels is ze in Spanje aanbeland.
“Dit is al mijn droom sinds ik op de basisschool zat”, vertelt ze. “Waar alle meisjes later moeder wilde worden met tien kinderen, wilde ik met een hond in een busje wonen. Nu leef ik die droom. Ik werk minder dan twee jaar terug en verdien ook minder, maar ik haal er veel meer uit.”
Door haar verhaal te delen hoopt ze anderen te laten zien dat financieel stabiel zijn helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als het lijkt. En sterker nog, dat het ervoor gaat zorgen dat je je dromen kunt waarmaken. “Of dat nou een camperbusje of een hele andere droom is”, zegt ze.
Praktische handvaten
Op haar blog Jan Modaal en in haar boek Money Game methode vertelt ze hoe zij financieel succesvol is geworden en hoe jij hetzelfde kunt bereiken. “Ik vond de boeken, blogs en podcasts die ik beluisterde heel inspirerend, maar ik miste de praktische handvaten”, vertelt ze. “Zo lees je bij mij niet alleen dat je een systeem moet maken voor je bankrekeningen, maar ook hoe je dat aanpakt – inclusief screenshots.”
Haar Money Game methode is helemaal gericht op het automatiseren van je financiën, zodat je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf maakt. Zo’n systeem opzetten klinkt misschien saai en ingewikkeld, maar is het volgens haar echt niet. “Je bent er misschien tien minuten mee bezig en daarna heb je er alleen maar profijt van”, zegt ze.
Je hoeft overigens ook niet bang te zijn dat je door de focus op je persoonlijke financiën niet meer kunt genieten. “Je weet alleen heel goed wat prioriteit heeft”, zegt ze. “Ik shop echt niet alleen bij de Action en ga gewoon uiteten. Ik heb alleen heel duidelijk waar ik wel of niet geld aan wil besteden.”
Ze benadrukt dat er niets mis met een dikke Audi rijden als je daar echt gelukkig van wordt. “Maar zorg dan wel dat je financieel stabiel bent en een buffer hebt”, zegt Sandra. “Ik gaf geld uit alsof ik al rijk was. Ik miste een paar stappen in het proces.”
Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.