Nog even op je telefoon in bed: hoe erg beïnvloedt dat je slaap nou echt?
We horen allemaal dat je voor het slapengaan niet meer naar een scherm moet kijken. Wie nog wel op TikTok scrolt, tv kijkt of achter de laptop zit, die gaat een onrustige nacht tegemoet. Maar hoe zit dat nu echt?
Het vermijden van schermen twee uur voor het slapengaan is essentieel voor een goede nachtrust, zegt men. Met die informatie in het achterhoofd, betrappen we onszelf er toch op dat we in bed nog even onze telefoon erbij pakken. Het resultaat? Een TikTok-sessie van anderhalf uur.
Hoe erg is kijken naar een scherm voor het slapen?
Laten we meteen maar met de deur in huis vallen: het is inderdaad slecht voor je slaapritme. Verschillende onderzoeken tonen aan dat blauw licht slaappatronen en ons bioritme verstoort door melatonine (het hormoon dat de slaap bevordert) te onderdrukken.
Daarnaast is niet alleen belangrijk wanneer je op een scherm kijkt, maar ook naar wát je precies kijkt. Content die de mentale stimulatie en angst verhoogt, zorgt ervoor dat jij moeilijk in slaap valt. Een zielige film, het nieuws of je werkmail: het zijn allemaal dingen die je niet wil zien voor het slapengaan. Nu is de nieuwscyclus op het moment sowieso al best heftig, wat ook doorsijpelt naar social media. Wees dus selectief in de accounts die jij bekijkt voor het slapen.
De positieve keerzijde
De wetenschap wijst uit dat blauw licht rommelt met ons slaappatroon. Maar er zit een addertje onder het gras, want niet voor iedereen gaat deze theorie op. Er komt steeds meer wetenschappelijk onderzoek naar slaap in verband met mediaconsumptie, dat een alternatief perspectief biedt. Hoewel de onderzoeken nog beperkt zijn, suggereren sommige studies dat het kijken naar vertrouwde programma’s of humoristische video’s voor het slapengaan juist helpt bij de ontspanning en een betere slaap bevordert.
Ook voor alle introverte mensen onder ons kan mediagebruik de slaap bevorderen. Stel je voor: je komt na een drukke, sociale avond thuis. Je gaat nog even op de bank liggen en zet de tv aan. Volgens onderzoek is dit moment belangrijk om een gevoel van herstel te creëren voor het slapengaan.
Dus als je ervoor kiest om toch tv te kijken of op je telefoon te scrollen voordat je naar bed gaat, is het belangrijk om bewust te zijn van de content die je consumeert. Laat dit je helpen te ontspannen, in plaats van je stimuleren of stress verhogen. Oh en: dim het scherm en zet je notificaties uit.
Een betere nachtrust hebben? Een slaapmasker dragen is dan dé gewoonte om op te pakken