’We hadden seks en het deed heel erg pijn, maar hij ging gewoon door’
Even zoenen tijdens of na een avondje uitgaan of een spannende date die uitmondt in dampende seks. Het kan allemaal erg prettig zijn, mits er sprake is van toestemming. Want wist je dat er sinds een aantal maanden voor aanranding en verkrachting geen sprake meer hoeft te zijn van dwang?
Dankzij de Wet seksuele misdrijven is sinds afgelopen juli meer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar. Seks moet namelijk vrijwillig en gelijkwaardig zijn, zowel in persoon als via het internet. Iets wat je allebei wil, niet omdat een ander zich aan je opdringt.
Om aanranding of verkrachting aan te tonen, is er door de nieuwe wet dus geen bewijs meer nodig dat iemand is gedwongen tot seks. Het is strafbaar als duidelijk was dat de ander geen seks wilde, maar iemand toch heeft doorgezet. Waar je dan aan moet denken? Situaties waarin iemand ‘bevriest’, nee zegt of zich terughoudend opstelt terwijl de ander gewoon doorgaat.
Doorgaan ondanks pijn
De 29-jarige Sarah kwam in zo’n situatie terecht toen ze via een exclusieve datingapp afsprak met een man. ‘’We hadden seks en het deed me heel erg pijn, maar hij ging gewoon door toen ik dat aangaf. Uiteindelijk heb ik hem van me af moeten duwen’’, deelt ze. Sarah denkt dat de wet voor meer
bewustwording zal zorgen. ‘’Zeker als de wet leidt tot strafzaken.’’
Meer duidelijkheid
Uitgaan en een praatje maken, gaan voor Eefje van 30 jaar hand in hand. ‘’Maar wanneer ik leuk terugpraat, wordt dit vaak gezien als interesse. Als een man mij dan probeert te zoenen, is het vaak niet voldoende wanneer ik duidelijk aangeef dat ik dat niet wil. Regelmatig komt het voor dat diegene het dan vrij snel nog eens probeert of me opeens bij de billen pakt”, vertelt ze. ‘’Ik vind het positief dat er nu meer strafbaar is, het zorgt in mijn ogen voor meer duidelijkheid over wat wel en écht niet kan.’’
*Wegens privacy redenen zijn de namen in dit artikel gefingeerd.