Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Body & Mind 24 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Seks, zelfvertrouwen en mentale gezondheid: onderzoek toont aan dat regelmatig seks hebben gelukkiger maakt

Gevoelig voor een winterdip? Dan is het hoog tijd om meer aandacht aan je seksleven te geven. Uit onderzoek van datingplatform NousLib en marktonderzoeksbureau Ipsos* wordt duidelijk dat Nederlanders hun leven een 7,3 geven. Wat blijkt: vooral Nederlanders die tevreden zijn met hun seksleven gooien dat gemiddelde omhoog: 69% van hen geeft het leven namelijk een 8 of hoger.

De remedie tegen een winterdip blijkt dus voor de hand te liggen. Toch zijn helaas lang niet alle Nederlanders positief over hun seksleven en komt het gemiddelde cijfer uit op een 6,3. Gelukkig is de meerderheid van onze landgenoten tevreden over hun seksleven: 29% beoordeelt het leven onder de lakens voldoende en wederom een derde geeft hun seksleven een goed. Met name jongeren tussen de 18 en 34 jaar geven hun seksleven een hoge beoordeling: 41% daarvan geeft hun seksleven een 8 of hoger.

Hoe frequenter Nederlanders seks hebben, hoe beter ze in hun vel zitten

De helft van de Nederlanders heeft maandelijks seks, terwijl een kwart nog geen één keer per jaar seks heeft. Mensen die weinig tot geen seks hebben, doen dit met name niet omdat ze geen geschikte bedpartner hebben.

Toch zien we dat hoe frequenter Nederlanders seks hebben, hoe beter zij in hun vel zitten. Nederlanders die maandelijks seks hebben, geven hun leven een 7,6 – terwijl mensen die minder frequent onder de lakens duiken, hun leven beoordelen met een 6,8.

Ook het seksleven verbetert wanneer je vaker seks hebt: zo beoordelen 60% van de mensen die maandelijks seks hebben hun seksleven met een 8 of hoger, terwijl maar 39% van de mensen die niet maandelijks seks hebben dit met een 8 beoordelen. Kortom: meer seks draagt bij aan een betere beoordeling van je seksleven.

Seks en mentale gezondheid

Als we direct kijken naar het mogelijke verband tussen seksueel actief zijn en de mentale gezondheid, geeft bijna de helft van de respondenten aan dat ze het idee hebben dat hun mentale gezondheid beter is als ze seksueel actiever zijn dan normaal. Ruim een derde (37%) denkt zelfs dat hun mentale gezondheid minder goed is als ze minder seksueel actief zijn. Als mensen effecten merken op hun mentale gezondheid, uit zich dat met name op hun zelfvertrouwen, humeur en energie.

Seks en zelfvertrouwen

Het effect op het zelfvertrouwen wordt ook op andere aspecten gepercipieerd. Ruim 44% van de Nederlanders denkt dat hun seksuele ervaringen een positieve invloed hebben gehad op hoe zij hun lichaam ervaren. Ook geeft 31% aan dat open communicatie over seksuele verlangens bij hen heeft geleid tot een toename in hun zelfvertrouwen. Voor beide gevallen geldt dat dit effect hoger is onder jongeren (resp. 54% en 44%).

Tot slot denkt de helft van de Nederlanders dat mensen met een goede mentale gezondheid seksueel meer bevredigd zijn. Onder jongeren is dit twee derde (67%). Het moge duidelijk zijn: seks en je mentale gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe gelukkiger je bent, des te beter je seksleven en vice versa. Reden genoeg om onder die lakens te duiken, dus.

 

*Het onderzoek is uitgevoerd in augustus 2023, onder 750 Nederlandse respondenten (18+), representatief voor de Nederlandse bevolking op de kenmerken leeftijd, geslacht, opleiding en regio. Met een steekproefgrootte van n=750 ligt de foutmarge tussen de 1% en de 3,7% en kan deze invloed hebben op de resultaten. De conclusies in deze publicatie houden geen rekening met deze foutmarge en kunnen variëren. 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.