Emma Toussain
Emma Toussain Relaties 17 mrt 2023
Leestijd: 8 minuten

Een seksuologe waar je écht van leert: Chantelle Otten deelt haar kijk op seks, relaties en taboes

Relaties, seks, kinks, taboes.. het blijft ingewikkeld. Er zijn zó veel verschillende vormen, voorkeuren en vooroordelen dat het af en toe lastig te begrijpen wat werkt voor jou als persoon en ook als je in een relatie zit. Chantelle Otten is seksuoloog en schrijfster van ‘The Sex
Ed You Never Had.’
De ouders van Chantelle komen uit Nederland maar zelf is ze opgegroeid in Australië. Ze is ambassadeur van Bumble en is vooral bezig om de taboes rondom seks te doorbreken en het gesprek te openen en dat doet ze dan ook in samenwerking met de dating-app. Bumble identificeert trends en Chantelle speelt daar op in. Wij zijn zo lucky om haar te mogen spreken.

Wij praten met Chantelle Otten

Chantelle is in Australië een grote naam. Ze is regelmatig op tv te zien, ze heeft een enorm bedrijf waarbij ze talloze mensen helpt die problemen rondom seksualiteit ervaren. Dit kan van alles zijn.. moeite met de geaardheid, fysieke problemen zoals vaginisme, mentale issues zoals onzekerheid, ontrouw in de relatie en ook ontdekt ze met veel mensen verschillende vormen van seksualiteit. Waar veel mensen denken dat penetratie the way to go is, wil zij graag mensen laten inzien dat er nog zo veel meer mogelijk is

Haar eigen partner is de Australische Dylan Alcott, een voormalige rolstoeltennisser en rolstoelbasketballer, die zich tegenwoordig richt op radiopresentatie en motivatiespreken. Daarom kan zij juist mensen helpen met een handicap, omdat ze begrijpt hoe zo’n relatie in elkaar steekt. Een handicap vertelt natuurlijk niks over de persoon of over de relatie, maar het kan bij fysieke handelingen (zoals seks) wel wat lastig zijn af en toe. Natuurlijk zijn wij benieuwd naar wat voor vragen ze vaak krijgt, naar de verschillen tussen Nederland en Australië als het gaat om seks en welke taboes zij wil doorbreken.

Nederland versus Australie

“Dutch people are very direct and I love that,” onthult Chantelle. Hoe is dat in Australië? Hoe gaan ze daarom met seks(talk)? “When I started – I was 2017 – there was like, nothing. The reason why I became a sexologist was because it wasn’t really for anyone my age to talk about it. It was either: you go to the hospital because you have a disfunction – very medical – or you’re walking into a really weird dingy room where you’ll be like, I don’t hink I fit in here either.” Tsja, zo’n ongure kamer met een gekke therapeut zit niemand op te wachten. Maar naar een dokter gaan.. dat is ook meteen zo heftig. Daarom is het fijn dat mensen zoals Chantelle er zijn, juist jongere vrouwen die zelf ook genoeg heben meegemaakt.

Ze hoopt om mensen te laten inzien dat praten over seks helemaal niet gek hoeft te zijn en dat het juist nodig is. Voor jezelf én ook als je een relatie hebt. “Sex and relations are going hand in hand so I’m happy that we’re on topic now. One of the major things I’m trying to do is to make sex sexy again. I’m trying to bring it back into fashion instead of so clinical. Talking about sex doesn’t have to be so uncomfortable. It can be really incredible.”

Sekstherapie

Wie kloppen er zoal bij Chantelle aan? Tsja, eigenlijk iedereen. Koppels, singles, mensen van elke leeftijd en de laatste tijd ook veel jongeren onder zestien jaar oud. Waar die dan voor komen? Vaak voor pijn tijdens seks, ontwetendheid, endometriose, zelfvertrouwen krijgen en grenzen stellen. Ook vaak schrijven ouders hun kinderen in voor therapie, zodat ze de juist tools hebben voor een gezond seksleven. Misschien wat awkward op zo’n jonge leeftijd, maar wel ontzettend slim. Vinden wij dan. Kan je meteen alle vragen stellen die je hebt én je leert wat je wel en niet wil.

Chantelle vertelt ook over haar vriend, die in een rolstoel zit. Daarom helpt ze ook veel mensen met een handicap, omdat het voor hen voelt als een ‘safe space’. Niks is voor haar te gek, ze helpt iedereen. Ook mensen die bijna tegen de 90 jaar aanzitten. Want, die mogen ook nog genieten toch?

Wat seks is weten we wel.. maar wat is het écht?

Een lastige vraag, omdat dat voor iedereen anders is. Sommigen beschrijven het als ‘penis in vagina’, maar dat zou heel veel mensen tekort doen. Denk maar aan de LGTBI+ community, mensen met een handicap of mensen die pijn ervaren tijdens de seks. Omdat het niet op de ‘normale’ (wat is normaal? De hetro-manier?) manier kan, is het dan geen seks? Juist wel. Het kan van alles zijn. Het gebruik van speeltjes, elkaar strelen, het gebruik van handen en monden.. alles valt onder het kopje seks.

Chantelle praat graag over seks alsof het een menu is: je hebt allerlei verschillende keuzes en soms moet je bij jezelf nagaan wat je wil. Wil je elke dag hetzelfde? Of eet je altijd alleen maar een hoofdgerecht? Terwijl verschillende voorgerechten misschien net zo lekker zijn? En het klinkt zo makkelijk; praten en afwisselen. Maar Chantelle vertelt dat het vaak het lastigst is om met onze partner over seks te praten, omdat er gevoel bij komt kijken. Misschien ben jij wel eens gekwetst, of je partner. Dat is niet fijn maar wel noodzakelijk om te groeien.

Welke trends en hulpvragen zien we nu vooral in Nederland? “How to have better sex is a common one in the Netherlands. Only 15% of the people said they were satisfied in their sexlife. This needs to change,” aldus Chantelle. Daarom is Sexploration nu een groot ding. Bumble identificieerde de trend en dat vindt de Australische een goede ontwikkeling. Lekker gaan ontdekken dus.

Alles over seks-ed

Nou, sex-ed (voorlichting) was niet echt een ding in de jeugd van Chantelle. Ze zat op een all girls school in Melbourne en de school was ook nog eens streng katholiek. Ja, daar wordt natuurlijk niet veel verteld. Uiteindelijk is ze gaan studeren en heeft ze ook nog een tijdje in Amsterdam gewoond en gestudeerd wat haar de ogen heeft geopend voor een hele andere wereld. Vooral een andere kijk, omdat Nederlanders dus veel directer zijn en omdat er hier meer besproken wordt. Dat kan ze dan weer meenemen naar huis en gebruiken tijdens haar therapiesessies.

De grootste taboes

Seks in het algemeen is een groot taboe, volgens Chantelle. En als we vragen naar een specifiek taboe, dan noemt ze polyamorie. Dat mensen dus steeds meer gaan ontdekken over het ‘niet monogaam’ zijn. Over waarom we alles zoeken in één partner, terwijl het bijna onmogelijk is om alles te vinden in een persoon.

Veel van de mensen die langskomen hebben daar moeite mee. Ze ziet ook een verschil in mannen en vrouwen; mannen vinden het vaak een prettig idee maar zien polyamorie als een soort ‘excuus’ om meerdere relaties te hebben, zonder daar echt moeite in te steken. Want het fysieke deel, dat lukt vaak wel. Maar emotioneel wordt er vaak tekort geschoten. Als je een open relatie hebt, of openlijk meerdere mensen date, dan zijn er dus meer gevoelens in het spel. Hoe zorg je ervoor dat er niemand benadeeld wordt? Het is en blijft lastig maar er wordt wel meer over gesproken. En dat is juist goed; er zijn heel veel verschillende relatievormen en er is niks om je voor te schamen. Als het maar werkt voor jou en je partner(s).

Wat zijn de ultieme tips om je seksleven te verbeteren?

“Learning as much as you can,” geeft Chantelle ons als tip. Lees veel, probeer veel. Hoe meer je weet hoe meer je kan toepassen in de slaapkamer. En hoe meer je leest hoe normaler alles wordt. En onthoudt dat iedereen een fijn seksleven verdient. Vrouwen kunnen nog wel eens vergeten dat ook zij plezier verdienen, ga niet altijd zomaar akkoord met de man die klaarkomt en jij niet.

“A lot of people – especially femmes – are never told they are deserving of that. We don’t know what our vulva looks like, we don’t know how to label our anatomy, we don’t take photo’s of ourselves naked, we don’t dance around in front of the mirror naked, and this is a huge thing.” En het is dus belangrijk om penetratie of klaarkomen niet als einddoel te zien, omdat er nog zo veel meer is waar je van kunt genieten.

En.. je relatie in het algemeen?

“Relationships take work and that you will be going through a lot of different stages with our romantic partners, especially if they are long term.” Geen één enkele fase is hetzelfde en je moet steeds opnieuw het wiel uitvinden. Je kunt niet verwachten dat je dezelfde needs hebt als een aantal jaar geleden, of dat je bepaalde karaktertrekjes nog steeds zo aantrekkelijk vindt als in het begin.

De gouden tip is natuurlijk zoals altijd communicatie, maar hoe breng je dat in de praktijk als je dat lastig vindt? “There’s a lot of people that need time to process information so I would encourage letter writing. First of all to yourself – to ask yourself what you want, what is bothering you, how can I work on it – and then write letters to our partners, but never in a way to attack them in what they did wrong, but always with compassion.”

Thanks Chantelle, we love you.

Al je seks- en relatievragen worden in deze podcast beantwoord

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.