Deze series, films en documentaires op Netflix over racisme moet je gezien hebben
Het blijft nodig om regelmatig met elkaar in gesprek te gaan over racisme en discriminatie. Niet alleen wanneer #blacklivesmatter een trending topic is, maar ook op alle andere momenten. Racisme is namelijk nog steeds een groot probleem. Toch komt echte verandering pas als we onszelf echt gaan onderwijzen. Het is daarom belangrijk jezelf te informeren over de het onderwerp en de geschiedenis van racisme.
Deze series, documentaires en films op Netflix besteden aandacht aan racisme.
1. Moonlight
In Moonlight volgen we Chiron, een zwarte man uit Miami die erachter komt dat hij homoseksueel is. Hij spreekt later in zijn leven een oude vriend waar hij oude gevoelens weer mee herbeleeft.
2. Dear White People
Deze serie met drie volumes gaat over een aantal zwarte studenten die studeren op Ivy League, een universiteit waar voornamelijk witte studenten op zitten. De zwarte studenten krijgen dagelijks te maken met vernederingen, pesterijen en racisme.
3. The Death and Life of Marsha P. Johnson
In 1992 het lichaam van Marsha P. Johnson, een Amerikaanse transgender die zich inzette voor homorechten, gevonden in Hudson River. De politie noemde het zelfmoord, maar veel mensen waren ervan overtuigd dat het anders is gelopen en dat er racisme in het spel was.
4. When They See Us
In de miniserie When They See Us worden de levens van The Central Park Five in beeld gebracht. De hartverscheurende serie vertelt het verhaal van vijf onschuldige jongens die werden opgepakt voor een verkrachting.
5. 13th
Ondanks dat slavernij al een lange tijd geleden is afgeschaft, worden zwarte mensen nog steeds niet eerlijk behandeld. In de belangrijke documentaire 13th wordt vooral gepraat over racisme en hoe dat tot op de dag van vandaag nog steeds voorkomt.
6. Murder to Mercy: The Cyntoia Brown Story
De zestienjarige Cyntoia Brown krijgt een levenslange celstraf voor de diefstal en moord op een man. Ze deed dit uit zelfverdediging, maar haar motief werd deels door haar verleden en ras in twijfel getrokken. In 2017 werd de zaak weer populair in de media, omdat onder andere Kim Kardashian en Rihanna hun stem gebruikten om haar vrij te krijgen.
7. American Son
In deze spannende maar hartverscheurende Netflix-film zien we hoe de Afro-Amerikaanse Kendra en haar witte man samen met de politie de zoektocht naar hun vermiste zoon start. Ze vreest voor zijn veiligheid, omdat de politie vooroordelen heeft over Kendra en haar zoon die wel erg duidelijk te zien zijn.
Deze films, series en documentaires op Netflix leggen het beste uit hoe racisme in elkaar zit, hoe het is ontstaan en hoe het tot op de dag van vandaag nog steeds effect heeft op mensen. Naast televisie kun je je ook laten informeren via podcasts en boeken.