Dit zijn de 4 sneaky signalen van zelfsabotage in de liefde
De enige die in de weg staat tussen jou en een gelukkig liefdesleven, dat ben je misschien zelf. Merk jij dat je het vaak nét niet tot de relatie haalt? Dan kan het zijn dat jij aan zelfsabotage in de liefde doet.
En dat merk je door deze vier sneaky signalen. Alleen als je goed oplet, heb je ze door.
De signalen van zelfsabotage in de liefde
Zelfsabotage in relaties komt voor in alle soorten en maten; bij iedereen ziet het er anders uit. In de kern omvat het gedachten en gedragingen die je kansen op een echte connectie verpesten, in een poging om jezelf te beschermen. Maar ja, hoe spot je die bij jezelf?
1. Je hebt onrealistische verwachtingen van je partner
Van een partner, met wie je misschien wel je hele leven doorbrengt, mag je best wat verwachten. Denk aan eigenschappen als respectvol, ambitieus, lief, zorgzaam of juist wat dominanter. Zo hebben we allemaal onze eigen voorkeuren, die passen bij wie wij zijn – en dat mag.
Merk jij dat je wel heel specifieke verwachtingen hebt (zoals exact dezelfde hobby’s, altijd hetzelfde standpunt moeten hebben etc.) en de lat erg hoog legt? Om het niet halen daarvan vervolgens als excuus te gebruiken voor een break-up? Dat is een signaal van zelfsabotage.
2. Je maakt grote ruzies om kleine dingen
Van een beetje gekibbel liep nog nooit een relatie stuk. En ja, als jullie wat betreft ‘grote levensonderwerpen’ niet op één lijn liggen, dan is een grote ruzie misschien ook onvermijdelijk. Maar om kleine dingetjes (vuilnis niet buiten zetten, de verkeerde soort pindakaas kopen, you name it) grote ruzie zoeken, dat duidt echt op een vorm van zelfsabotage.
Af en toe overreageren is niet per se een red flag. Maar als je vaak van niets iets groots maakt, is het de moeite waard om jezelf af te vragen: ben ik echt zo boos over de vuilniszak – of maak ik ruzie om de kracht van mijn relatie te ‘testen’?
3. Je trekt je terug wanneer het serieus wordt
Helaas is één ding zeker: ook de honeymoon-fase van je relatie gaat voorbij. Zie jij een patroon dat jij telkens na deze fase afhaakt, precies op het moment dat het allemaal wat serieuzer wordt? Communiceer dan eerlijk waar jij je zorgen om maakt (als die zorgen er echt zijn) in plaats van je stilletjes terug te trekken.
4. Je hebt constant bevestiging nodig
Dat je een beetje zekerheid van je partner wil, is niet gek. Dat hebben we allemaal weleens. Het wordt een probleem als je nog steeds die drang naar bevestiging hebt wanneer alles goed gaat tussen jullie en hij of zij dat zojuist ook bevestigd heeft. Bijvoorbeeld dat ze al hebben gezegd dat ze van je houden, maar toch blijf je vragen: “Weet je het zeker?” en “meen je het?”. Dit kan het een vorm van zelfsabotage zijn.
Iedereen smijt met de term ‘daddy issues’, maar wat zijn nu echt de gevolgen?