Met dit simpele stappenplan houd jij makkelijker geld over (om te sparen)
Is jouw geld vóór het einde van de maand al op en heb je geen idee waar het precies naartoe is gegaan? Dat kan anders! In deze serie, die we samen met Rabobank maken, delen we tips om het inzicht in je financiële situatie te vergroten en makkelijker te sparen.
Als je met vriendinnen praat, hoor je vast vaak hetzelfde verhaal: het geld is op, maar de maand is nog niet voorbij. Zeker nu het leven een stuk duurder is geworden, vliegen de centen er ongemerkt hard uit.
Inzicht is key
Er zijn van die jaloersmakende vrouwen die ook eind van de maand nog met gemak hun portemonnee trekken. Waarschijnlijk omdat ze wél weten waar hun geld naartoe gaat. Want, ook al wil je dit misschien niet horen: inzicht is key!
Daarom speciaal voor jou de vijf dingen die deze vrouwen doen (en jij vanaf nu ook).
1. Inkomsten en uitgaven bijhouden
Old school met pen en papier of digitaal, bijvoorbeeld in een Excelbestand: het maakt niet zo veel uit hoe je het doet, als je het maar doet. De app van je bank, zoals Rabo App, geeft bijvoorbeeld ook inzicht in je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Je kunt hierin zelfs betaalrekeningen van andere banken toevoegen voor een nog completer overzicht. Superhandig! Je kunt ook gebruikmaken van het huishoudboekje van Rabobank, een voorbeeld van een overzicht van inkomsten en uitgaven.
2. Categoriseren
Nu je alles op een hoop hebt gegooid, weet je misschien wat je in totaal uitgeeft, maar het is slim om ook te kijken waar je geld precies naartoe gaat. Maak een onderscheid tussen vaste lasten en variabele uitgaven. Vaste lasten zoals huur/hypotheek, energiekosten, verzekeringen, abonnementen, studieschuldaflossing en je boodschappen komen elke maand terug. Bij variabele uitgaven gaat het bijvoorbeeld om kleding, cadeaus, uitgaan en vervoer. Ook deze uitgaven deel je op in verschillende categorieën. Noteer daarnaast ook nog waar je inkomsten vandaan komen, zo maak je onderscheid tussen bijvoorbeeld salaris en toeslagen.
3. Optellen
Tel de bedragen vervolgens per categorie op. Zo kun je meteen zien wat je in totaal aan bijvoorbeeld kleding, boodschappen en abonnementen hebt uitgegeven. Misschien levert deze kennis je een OMG-momentje op, maar wees eerlijk: je kunt nu wel precies zien of je misschien toch moet gaan besparen op de latte’s buiten de deur. Geef je meer uit dan er binnenkomt of houd je nog iets over?
4. Budgetteren
Hooray, je hebt nu inzicht (en je bent ons daar ooit dankbaar voor). Dus, wat nu? Dat horen we je denken. Als je slim bent, ga je nu je budgetten bepalen. Wat kost een latte buiten de deur en hoeveel mag je er dan van jezelf kopen? Dit geldt voor al je variabele uitgaven, maar ook op je vaste lasten kun je besparen. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar je abonnementen of verzekeringen.
5. Sparen
Nu je inzicht en budgetten hebt, lukt het je wellicht wel om eind van de maand geld over te houden. En dus is het zaak nog even te kijken wat je daarmee kunt doen. Wil je sparen voor een toffe reis of eindelijk eens werk maken van je buffer? Bepaal je spaardoelen en go for it!
Zo kun je meteen zien dat het loont om eens een impulsaankoop te laten schieten. Toch gezwicht voor dat ene leuke jurkje dat buiten je budget viel? Wees niet te hard voor jezelf en kijk gewoon waar je iets meer op kunt besparen deze maand. Probeer wel regelmatig – wekelijks of anders maandelijks – even te checken hoe je ervoor staat.
Iedereen kan een stap zetten richting een financieel gezonder leven. Praten over geld is daarvoor belangrijk. Zeker nu, in een periode waarin vrijwel iedere Nederlander de inflatie en de stijgende energiekosten in de portemonnee voelt en geldzorgen toenemen. Praten over geld vermindert financiële stress en geeft meer inzicht in je geldzaken. Dit helpt je om betere keuzes te maken. Weet je niet waar je moet beginnen? Start de Wegwijzer van Rabobank en ontdek binnen 2 minuten met welke stap jij het beste kunt beginnen.