Is jouw slaapritme verstoord? Zó ga jij beter slapen
We hebben het allemaal wel eens: de hele week netjes om elf naar bed gegaan en om 7 weer opgestaan, maar dan komt het weekend. Feestjes, kroegentochten, noem het maar op. Ineens lig je pas om half 5 eindelijk een keer in bed. Hoe vaker je deze verstoring van jouw slaapritme herhaalt, des te lastiger het wordt om terug te komen in de eleven till seven bedtijden. Wij geven je een paar tips en tricks om je slaapritme weer op de rit te krijgen. En heb je hier zelf niet zoveel last van? Deze zes tips helpen ook om de kwaliteit van jouw slaap te verbeteren.
You’re welcome!
Een slaapritme is belangrijk
Een slaapritme kan jouw hele dag ontzettend verbeteren. Het werkt mee aan het humeur, hoe lekker jij in je vel zit en stimuleert focus. Er zijn allerlei trucjes om goed in slaap te komen, zodat die slapeloze nachten en vermoeiende dagen achterwege blijven. Hoe lekker klinkt dat?
1. Geen scherm voor het slapen
Wanneer je ‘s avonds vlak voor het slapen naar een scherm kijkt, maakt jouw lichaam geen melatonine aan, het stofje waardoor jij slaperig wordt. Niet slaperig zijn betekent natuurlijk ook lastig in slaap vallen. Het blauwe licht dat van de schermen afkomt verstoort de nachtrust. Probeer eens een uur voordat je gaat slapen geen scherm meer te gebruiken en je zult het verschil waarschijnlijk al snel merken.
2. Kamer als sleep sanctuary
Dit lijkt niks te maken te hebben met wanneer en hoe snel jij in slaap komt, maar je zult merken dat dit toch anders ligt: een fijne, opgeruimde, schone kamer. Je hoofd kan zichzelf meer rust gunnen als je niet wordt afgeleid door alle rommel die in de kamer kan liggen. Schoon beddengoed, een goed matras en fijne kussens zijn een must om keer op keer een goede nachtrust te hebben.
3. Consistency is key
Ook al lijkt het wel eens onmogelijk om je aan een vast slaapritme te houden, het brengt alleen maar voordelen met zich mee. In het weekend hebben we allemaal een uitschieter en daar is ook zeker niks mis mee, maar een vaste bedtijd en tijd van opstaan kunnen heel veel rust brengen in je dag. Spreek daarom een vaste tijd met jezelf af dat je in bed moet liggen én een vaste tijd dat je op moet staan.
4. Laat caffeïne en veel alcohol even links liggen
Misschien is dit een inkoppertje, maar het is zeker ook een belangrijke tip: caffeïne en alcohol vermijden voor het slapengaan. Nu moeten wij toegeven dat wij zeker niet vies zijn van een drankje, maar het kan wel averechts werken voor jouw slaapritme en dus ook voor de volgende dag.
5. Lezen
Lezen is een gigantische goede tip voor als je melatonine wilt aanmaken en snel in slaap wilt komen. Hoe gek het eigenlijk ook klinkt, lezen geeft de hersenen juist rust en zorgt voor meer melatonine. Een gouden tip hierbij is om met zo min mogelijk licht te lezen. Hierdoor raken jouw ogen ook sneller vermoeid en zal je ze sneller dicht willen doen.
6. Pink noise
Helpen deze tips niet om je slaapritme weer in orde te maken? Luisteren naar pink noise is dan nog een optie om uit te proberen. Dit zijn geluidsbanden waarin alle frequenties bij elkaar zijn gestopt om één soothing geluid te creëren. Door het op te zetten krijgen je hersenen rust, omdat ze niet meer moeite hoeven te doen om frequenties op te pakken. Het wordt nog wel eens vergeleken met constante regen of wind. Doordat er geen verandering in het geluid zit hebben jouw hersenen geen gek ander geluid om op te letten en zullen daarom ontspannen.
Last van slapeloze nachten? Dan is ‘sleep journaling’ misschien wel jouw redding