Slapen en mentale gezondheid: hoeveel uur slaap is te veel?
Rust nemen is ontzettend belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Draai jij je ook het liefst nog drie keer om wanneer de wekker ‘s ochtends gaat? Dat snappen wij maar al te goed. Maar hoeveel slaap is nou daadwerkelijk goed voor je? En wanneer is het te veel?
Want ja, er bestaat dus echt zoiets als te veel slaap. Volgens deskundigen is regelmatig overslapen een heel slecht plan.
Alles over slapen en mentale gezondheid
Een goed begin van de dag is het halve werk. Precies om die reden wil jij ‘s ochtends fris uit je bed stappen. Wie suf, chagrijnig en moody z’n bed verlaat, begint aan de dag met 1-0 achterstand.
Hoeveel uur slaap is ideaal?
Als volwassene heb je 7 uur slaap nodig om goed te kunnen functioneren. Om extra zeker te zijn, wordt 8 uur slaap daarom aangeraden. Fun fact: vrouwen hebben 20 minuten meer slaap nodig dan mannen. Een goede reden om je nog even om te draaien naast je lover, dus.
Is er zoiets als te veel slaap?
Het klink ongeloofwaardig, maar ja: er is er zoiets als ‘te veel slaap’. Te veel slaap op regelmatige basis kan vrij schadelijk zijn en kan het risico op diabetes, hartziekten en beroertes verhogen. Meer dan 9 uur per nacht continu slapen kan in sommige gevallen zorgen baren. Het is echter prima om af en toe een lange nachtrust van meer dan 10 uur te maken als je lichaam dat nodig heeft, maar je moet het niet te vaak doen.
Een onregelmatig slaapritme door de ‘social jetlag’
Je zou denken dat je steeds meer slaap nodig hebt hoe ouder je wordt, maar niets is minder waar. Als begin twintiger heb je waarschijnlijk minder slaap nodig dan tieners, maar iets meer dan oudere volwassenen. Dit komt deels doordat de hersenen tot ongeveer 25 jaar nog in ontwikkeling zijn.
Als twintiger blijf je weleens tot laat op voor een borrel of een feestje, en dan slaap je in het weekend uit, maar probeer je toch op maandag vroeg op te staan om te gaan werken. Dit kan leiden tot een zogenaamde ‘social jetlag‘. Bij een social jetlag hebben we de neiging om in het weekend heel andere bedtijden en wektijden te hebben dan doordeweeks. Je raadt het al: dit is niet goed voor je. Omdat ons circadiane ritme niet goed omgaat met veranderingen, brengt dit je slaapritme in de war.
https://www.instagram.com/p/CkRK97LPe6K/
Wat zijn de mentale gevolgen van te veel slaap?
Het klinkt nogal tegenstrijdig, maar te lang slapen zorgt er vooral voor dat jij je moe en energieloos voelt. Zo kun je je ‘s ochtends lusteloos, suf, moe, stijf en over het algemeen energiearm voelen. Je begrijpt, dit doet niets goed voor je mentale toestand.
Als we ‘s ochtends wakker worden is het logisch dat we even moeten ontwaken en inkomen, maar daarna wil jij je fit, energiek en on top of it voelen. Zoals we eerder al zeiden: een goed begin is het halve werk.
Beter slapen door Feng Shui? Dan wil je je slaapkamer zó inrichten
Dus, hoe zorg jij ervoor dat je weer in een goede flow komt?
Dat is simpel: routine. Overslapen en overmatig nappen kan een zeer moeilijke cyclus zijn om te doorbreken als het eenmaal begint. Een van de beste manieren om dit te doen is de hele week dezelfde bedtijden en wektijden aan te houden, ook in het weekend – hoe moeilijk dat ook is.
Gebruik je leefwijze en je dagelijkse routines in je voordeel. Lichaamsbeweging is essentieel als jij je energiek wilt voelen. En ‘s avonds stel je bijvoorbeeld een bedtijd voor jezelf vast en zorg je ervoor dat je ‘s avonds een ontspanningsroutine hebt. Dat kan zijn: een boek lezen, een bad nemen, naar een podcast luisteren of mediteren.