‘Slow fading’ komt veel voor in relaties: dit is waarom het nog vervelender is dan ghosting
Het einde van een relatie is nooit makkelijk. Een break-up brengt negen van de tien keer pijn en verdriet met zich mee, dat is logisch en hoort bij het proces. Toch is de ene break-up pijnlijker dan de andere. Is jouw relatie bijvoorbeeld wel eens geëindigd doordat jouw partner begon met ‘slow fading’? Dat is ontzettend vervelend natuurlijk en wil je in de toekomst het liefst voorkomen. Daarom leggen wij jou nog eens uit wat slow fading precies inhoudt en hoe je de eerste tekenen ervan kunt herkennen.
Slow fading is misschien nog wel vervelender en pijnlijker dan ghosting…
Slow fading: wat is het?
De ‘slow fade’ is het gedrag dat iemand die in een relatie zit vertoont wanneer hij of zij de beslissing heeft genomen om de relatie te beëindigen, maar dit niet direct communiceert naar zijn of haar partner. In plaats van de andere persoon duidelijk te vertellen dat hij of zij niet meer gelukkig is in de relatie en dat het voorbij is, blijven ze doen alsof de relatie intact is terwijl ze gemengde signalen afgeven en langzaam afstand nemen. Op deze manier hoopt de slow fader dat de persoon waarmee ze in een relatie zitten de hint zal begrijpen.
Oh no! ‘Groundhogging’ komt veel voor onder singles en het is ontzettend slecht voor je date-leven
Mensen die slow fading gebruiken om een relatie te beëindigen, denken vaak dat ze daar goed aan doen doordat ze langzaam afstand nemen van hun partner in plaats van heel abrupt. Dit geeft hen een beter gevoel over zichzelf omdat ze – in hun ogen – proberen aardig te zijn. Daarnaast hebben de slow faders op deze manier ook niet te maken met het emotionele ongemak van een moeilijk gesprek en hoeven ze minder te dealen met de gekwetste emoties van de andere persoon.
Slow fading pijnlijker dan ghosting
Echter, wat er in werkelijk gebeurt, is dat de slow fader de andere persoon gaslight. Hierdoor gaat die persoon zichzelf en zijn eigen versie van de werkelijkheid in twijfel trekken. Dat zorgt natuurlijk voor een heel vervelend gevoel en brengt veel verdriet met zich mee. Daarom is slow fading voor de andere persoon misschien nog wel een pijnlijker einde van een relatie dan bijvoorbeeld ghosting.
Ghosting – het plots negeren van de persoon waarmee je date of in een relatie zit – is ontzettend gemeen en pijnlijk natuurlijk, maar wel duidelijk omdat het geen ruimte laat voor de onzekerheid of de relatie nou wel of niet voorbij is. De slow fade daarentegen zorgt voor een langdurig eindstadium van de relatie dat ertoe leidt dat de aanstaande ex wordt gevuld met verwarring en twijfel aan zichzelf.
Hoe herken je slow fading in jouw relatie?
We kunnen het er allemaal over eens zijn dat slow fading super vervelend is en we in toekomstige relaties willen voorkomen dat dit ons overkomt. Hier zijn een aantal tekenen dat jouw partner is begonnen met slow faden. Als je dit gedrag op tijd herkent kun je jouw date of partner hier op aanspreken en een duidelijk gesprek met die persoon aangaan.
1. Het duurt steeds langer voor hij of zij op je appjes reageert. Daarnaast worden zijn of haar antwoorden steeds korter en minder enthousiast.
2. Jij bent degene die het voortouw neemt in jullie gesprekken. Als je dat niet doet, valt het al gauw stil.
3. Ze stoppen met het maken van concrete plannen. Ze zeggen dat ze wel iets willen doen, maar van een datum en tijdstip komt het niet.
4. Jij bent niet meer zijn of haar prioriteit. Wanneer je voorstelt om iets te doen, hebben ze vaak al plannen met vrienden of zijn ze druk met werk.
Dames, probeer deze signalen op tijd te herkennen en bespaar jezelf de pijn die slow fading veroorzaakt. Je verdient beter, onthoud dat!
Vultering is de nieuwste dating trend waar je echt misselijk van wordt