Zijn ‘sneaky fridays’ de reden dat steeds meer mensen terug naar kantoor moeten?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FGradient-Banner-NSMBL-33.png)
Als er één waardevol ding is dat we meenamen uit de COVID-19 crisis, dan is het wel hybride werken. Vijf dagen per week naar kantoor? Alleen al het idee geeft ons (outfit)stress. Thuiswerken is het nieuwe normaal – of begint dat toch een beetje terug te draaien?
Ineens lijkt die vrijheid van thuiswerken een keerzijde te hebben. Terwijl hybride werkers zeggen hun dagen efficiënter indelen, zijn werkgevers alerter op wie écht aan het werk is. Vooral op vrijdagen lijken mensen vaker de stekker er stilletjes uit te trekken – een fenomeen dat de naam Sneaky Fridays kreeg. Maar wat houdt dat precies in? En is het echt een probleem?
Wat zijn Sneaky Fridays?
Ooit was het een Casual Friday op kantoor, met een lange lunch en een borrel aan het einde van de dag. Nu, in het tijdperk van hybride en remote werken, heeft datzelfde gevoel een nieuwe vorm aangenomen: Sneaky Fridays. Hoe dit eruit ziet, is per werknemer verschillend. De één doet niets anders dan de muis bewegen, de ander draait een productieve dag maar logt iets eerder uit.
Sneaky Fridays zijn de onofficiële vrije dagen die werknemers zichzelf geven, vooral in een thuiswerkomgeving. In plaats van een verlofdag op te nemen, wordt er simpelweg niet of nauwelijks gewerkt, vaak zonder dat de werkgever dit doorheeft.
Dit fenomeen komt voort uit de groeiende druk op werknemers om constant productief te zijn. Met banen die steeds meer eisen stellen, voelen veel mensen de behoefte om op vrijdag de stekker er stilletjes uit te trekken. En hoewel dat ergens te begrijpen is (als je mijn manager bent en dit leest: ik ben echt MEGA productief op vrijdag juist), is het iets anders als je werkgever zegt ‘laptops dicht, we gaan een borrel doen’ dan wanneer je zelf uitlogt.
De Nederlandse werknemer gaat ‘efficiënt’ met tijd om
Nederlandse werknemers zijn koplopers als het gaat om hybride en remote werken. Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2023 maar liefst 45% van de werkende Nederlanders deels thuis werkte. Uit een onderzoek van Nationale Vacaturebank bleek daarnaast dat 30% van de thuiswerkers toegeeft minder uren te maken dan op papier staat. Dat betekent niet per se dat er minder wordt gepresteerd, maar wel dat mensen slimmer met hun tijd omgaan – en dus vaker een Sneaky Friday inlassen.
Watch on TikTok
Is dit echt iets nieuws?
Nu is een easy friday niets nieuws. Zelf herinner ik me nog goed hoe de vrijdagen op het NSMBL-kantoor eruit zagen, zo rond 2018. De dag begon serieus, we tikten razendsnel onze artikelen, om vervolgens om half één naar McDonald’s te lopen, lang te lunchen met een Happy Meal. Daarna – voor het idee – nog even achter de laptop te kruipen, om vervolgens om 15:00 de eerste borrel in te schenken bij de bar. De dag én het kantoor waren ingericht op een gezellige vrijdag, niet per se op een productieve vrijdag.
Ook van vriendinnen die nog wel vrijdags op kantoor werken, hoor ik soortgelijke verhalen. En denk eens aan de ‘casual fridays’ op kantoren waar formele kleding de norm is. Of andere bedrijven die regels als ‘no-meeting Fridays’ en ‘Friday happy hours’ instellen. Als de werkweek een work-out is, dan is de vrijdag een cooling down.
Watch on TikTok
Gaat een vrijdag op kantoor dit oplossen?
Veel bedrijven proberen nu de controle terug te pakken door medewerkers vaker naar kantoor te roepen. Grote bedrijven zoals L’Oréal en Google hebben inmiddels verplichte kantoordagen ingevoerd, vaak met de expliciete reden om samenwerking te bevorderen. Maar laten we eerlijk zijn: het draait net zo goed om zichtbaarheid en controle.
Toch is de vraag of een terugkeer naar kantoor de oplossing is. Een onderzoek van TNO uit 2023 liet zien dat 80% van de hybride werkers vindt dat ze thuis net zo productief (of productiever) zijn dan op kantoor. En als er een verplichte vrijdag op kantoor is – die eruit ziet zoals die van mij in 2018 – dan is de vraag nog maar of je dan daadwerkelijk meer gedaan krijgt. Het echte probleem ligt misschien niet bij werknemers die op vrijdag ‘sneaky’ doen, maar bij de manier waarop werk en vrije tijd in elkaar overlopen.
Op zoek naar een nieuwe baan?
- Meteen weten wat een gangbaar salaris is na het afronden van een HBO-opleiding? Dat lees je hier.
- Door de ‘job shopping’ techniek toe te passen is zoeken naar een baan opeens heel vermakelijk.
- Misschien voor jezelf beginnen als freelancer? Dat is best een goed idee, om verschillende redenen.