Sollicitatie? Dit kun je zeggen als je het antwoord op de vraag niet weet
Niemand beschikt over álle antwoorden. Al zijn sommige mensen erg goed in een potje bluffen. Heb je daar wat minder kaas van gegeten? Deze tips helpen je op weg als je in een sollicitatie even geen antwoord paraat hebt (en een error ervaart).
Als je op gesprek gaat voor de baan van je dromen wil je natuurlijk de meest zelfverzekerde, in control-versie van jezelf presenteren. Daarom hebben wij alvast voor je nagedacht over een antwoord op de vragen die jij niet direct kunt beantwoorden.
‘Ik weet het niet’
Dit is waarschijnlijk het minst indrukwekkende antwoord op welke sollicitatievraag dan ook. Doe het daarom niet. Bovendien slaat deze term ‘t gesprek dood en dát wil je niet. Daarom gaan we proberen de term ‘ik weet het niet’ anders vorm te geven, zodat je nog net zo zelfverzekerd overkomt als toen je de kamer binnen liep.
Drie stappen
Een slimme dame met de naam Rudrani Dasgupta heeft een methode bedacht (ze schreef er ook een artikel over op Linkedin) waarmee je vragen gemakkelijk tackelt, waar je niet direct een antwoord op hebt. Hier zijn de drie stappen:
Stap 1: Je bedankt ze voor hun interessante vraag. Bijvoorbeeld: “Dat is een goede vraag!”
Stap 2: Vraag daarna beleefd (en rustig) of je een paar seconden krijgt om na te denken over het antwoord. Bijvoorbeeld: “Mag ik daar even over nadenken?”
Stap 3: Misschien schiet je nog iets te binnen bij stap 2. Nee? Vertel je gesprekspartner(s) dan dat je het antwoord nu niet paraat hebt en dat je er eventueel later op terugkomt.
Door deze drietrap koop je wat tijd en voorkom je een basic antwoord als ‘ik weet het niet’ of het nodige paniekgebrabbel.
Vraag om context
Domme vragen bestaan niet. Wel kan het zijn dat een vraag niet op de juiste manier geformuleerd wordt, en dat je daarom niet direct het antwoord uit je mouw schudt. Vraag beleefd om wat opheldering of meer context; dit laat meteen zien dat je heldere communicatie belangrijk vindt. Bijvoorbeeld:
- “Ik begrijp je vraag niet helemaal. Kun je wat meer toelichting geven?”
- “In welke context stel je deze vraag?”
Niet het juiste antwoord
Als je geen direct antwoord hebt, kun je ook gebruik maken van eigen ervaring of vaardigheden om wel iets relevants te zeggen. Zo toon je je probleemoplossende vaardigheden en laat je zien dat je niet bang bent om een fout te maken.
Zeg bijvoorbeeld: “Ik weet niet of dit het juiste antwoord is, zelf heb ik ervaring met [gerelateerd onderwerp] en kan ik op basis daarvan vertellen over…”
Concreter, iemand in marketing: “Ik weet niet hoe je dit aanpakt bij adverteren op social media. Zelf heb ik ervaring met adverteren op Google en daar deed ik dit [zus] en [zo].”
Freewheelen
Het is ook een optie om je creatieve kant te laten zien, door de boel gewoon te freewheelen. Zeg gewoon ‘dit is wat ik zou proberen’ en bedenk ter plekke een antwoord. Het kan een mogelijk ongemakkelijk moment veranderen in een soort showcase van al jouw sterke punten, zoals probleemoplossing, kritisch denken en zelfbewustzijn. Maak het niet té bont, natuurlijk.
Aftercare sollicitatie
Het is altijd sterk om je gesprekspartner(s) achteraf via een e-mail te bedanken voor het gesprek. Tenminste, als je de baan nog steeds wilt. Dit is ook het moment om nog even terug te komen met een uitgebreid antwoord, als je deze in de sollicitatie nog niet had gegeven. Superslim!
Niet liegen
Hoewel we geen nep-antwoorden geven, geven sommige antwoorden een beter gevoel van vertrouwen en autoriteit. Maar wat je ook zegt, ga nooit over op leugens. You got this!
Nieuwe trend op carrièregebied: focus op skills in plaats van diploma’s