December te duur? Met deze 5 spaartips kom je de feestmaand door
De kerstverlichting hangt in de straten, in huis wordt de kerstboom opgetuigd en het kan niet lang meer duren voordat we in de supermarkt weer kunnen genieten van de stem van Mariah Carey die All I Want for Christmas is You voor ons zingt. Maar buiten alle sfeerverlichting en kerstdiners – hate it, or love it – is december vooral een dure maand. Daarom vijf spaartips op een rij.
En daarom helpen we je graag een eindje op weg. Met deze tips red jij het – hopelijk – zonder kleerscheuren tot het nieuwe jaar. Kun jij zonder zorgen en schuldenvrij beginnen aan januari, klinkt goed toch? En mocht je dan toch bezig zijn, dan kun je je goede spaargedrag in januari net zo goed doortrekken met deze simpele tips die je het hele jaar door kunt gebruiken.
1. Budgetteren kun je leren
Dit is de eerste en belangrijkste tip onder de spaartips. Maak je inkomsten en uitgaven inzichtelijk. Bepaal hoeveel je kunt uitgeven en kies hoeveel je voor de feestdagen wil besteden. Is het bijvoorbeeld gebruikelijk om kerstcadeaus voor iedereen in de familie te kopen? Bepaal dan hoeveel je per persoon wil besteden. Dan weet je tijdens het shoppen wat je wel of niet kunt kopen. En spaar je wat geld uit bij het cadeau voor je vervelende oom? Dan kun je wat extra’s uitgeven voor iemand anders.
Hetzelfde geldt voor de boodschappen van het kerstdiner. Ben jij de host van het diner? Dan kunnen de kosten per gerecht enorm verschillen. En heb je geen zin om een kalkoen van tachtig euro bij de slager te kopen? Dan kun je ook gaan voor een vegetarisch kerstdiner.
2. Meer zielen, meer vreugde (en meer besparen)
Daarnaast ben je natuurlijk niet verplicht om alle kosten te dekken als jij de host bent van de jaarlijkse kerstbijeenkomst. In de regel geldt dat hoe meer mensen er aan tafel zitten, hoe lager de kosten per persoon worden. Voor iedereen is het een duur jaar, dus voorstellen om de kosten te delen is helemaal geen gek idee. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde (voor jullie, én de portemonnee).
3. De markt is je beste vriend voor groente en fruit
Logistiek is het misschien iets meer werk, maar het kan enorm schelen in de kosten om voor de verse producten een rondje over de lokale markt te maken. Vooral als je werkt met seizoensgroenten, zijn deze op de markt vaak een stuk goedkoper dan in de supermarkt. En eerlijk? De markt is stiekem ook gewoon een heel leuk uitje. Twee vliegen in één klap, dus!
4. Ruil, leen of recycle je outfit
De verleiding om jezelf ieder jaar in een nieuw glitterpak te hijsen tijdens de feestdagen is groot. Maar als we even nadenken over hoeveel kerstjurken en Oud & Nieuw outfits er al in omloop zijn, kunnen we iedere dag van het jaar een andere partyoutfit aantrekken. Organiseer voordat de feestdagen écht voor de deur staan – en je in paniek drie nieuwe outfits besteld – een kledingruil met je vriendinnen en help elkaar aan een nieuw pak.
5. Bespaar met creatieve cadeaus
Het is natuurlijk goed jezelf strak aan de budgetten te houden, die je hebt gesteld aan de kerstcadeaus. Maar binnen dat budget kun je misschien ook nog wel geld besparen. Heb je bijvoorbeeld nog (mooie) spullen in huis liggen waar je iemand anders blij mee kunt maken? Of maak even een ritje langs een aantal tweedehandswinkels, als je bijvoorbeeld kaarsenhouders of vazen cadeau wil doen. Op Marktplaats kun je oneindig veel (nieuwe) spullen vinden, voor veel minder geld dan de nieuwprijs. Zo heb je misschien wel hetzelfde cadeau in handen, maar dan nét met een ander prijskaartje.
Kan jij niet stoppen met geld uitgeven? Met deze hacks bespaar je een heleboel centen