‘Ik spaar 500 euro per maand voor vakanties, zodat ik 5 tot 10 keer per jaar kan gaan’
Elke maand zet Soraya 500 euro apart voor haar vakanties, zodat ze vijf tot tien keer per jaar naar de Griekse zon kan vertrekken. Hoe ze dat doet? Simpelweg door slim met haar geld om te gaan. “Sparen voor vakanties heeft bij mij de prioriteit”, vertelt ze aan NSMBL.
Elke week gaan we in gesprek met iemand over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: Soraya Koendjbiharie, die vertelt hoe ze het voor elkaar krijgt om vijf tot tien keer per jaar op vakantie te gaan.
Sparen voor vakantie
Het is niet dat Soraya niet van werken houdt. In tegendeel, ze is juist onwijs ambitieus en gedreven. Haar vakanties houden haar naar eigen zeggen sane. “Op vakantie kunnen je hersenen echt ontspannen”, zegt ze. “Maar het helpt je ook verder in je carrière: je gaat vaak ook reflecteren. Nadenken naar waar je naartoe wilt, maar ook over wat je al hebt bereikt.”
Als je niet voldoende vakantie neemt en altijd maar doorgaat, sta je daar te weinig bij stil, vindt Soraya. “Ik was heel erg van het plannen en organiseren. Altijd bezig met de volgende promotie”, zegt ze. “Aan het begin van mijn carrière werkte ik mij in drie jaar tijd op van webredacteur naar het afdelingshoofd digitale communicatie.”
Haar gedrevenheid is ook wat haar zo aantrekt in Griekenland, het land waar ze eigenlijk altijd naartoe op vakantie gaat. Met een temperatuur van boven de 30 graden word je eigenlijk gedwongen om het rustiger aan te doen. “Dat heb ik ook echt geleerd van de Grieken, het vertragen en het leven in het hier en nu”, legt ze uit.
Vijf tot tien keer per jaar op vakantie
De vraag die iedereen nu natuurlijk heeft: hoe doet ze dat in hemelsnaam? Hoe kan ze vijf tot tien keer per jaar op vakantie? Het begint allemaal bij overzicht over je financiën.
“In 2016 kwam ik het Instagram-account tegen van The Happy Financial“, vertelt ze. “Zij heeft een Excel-sheet waarin je je maandelijkse lasten kunt bijhouden. Toen ik haar een keertje in het echt tegenkwam en zij me aanmoedigde om te kijken of ik vaker naar de Griekse zon zou kunnen, ben ik serieus gaan kijken: ik weet wat een reis naar Griekenland kost, hoe kan ik mijn vakantiedagen en geld het best mogelijk inzetten?”
Twee jaar lang bewaarde ze al haar bonnetjes en voerde ze deze in, om precies te achterhalen hoeveel ze aan alles uitgaf. Zo lukte het haar om maar liefst 10 keer in een jaar naar Griekenland te gaan. “In datzelfde jaar ronde ik een complex project succesvol af”, zegt ze. “Het is dus mogelijk om impact te maken met je werk, gave dingen neer te zetten én genoeg te ontspannen.”
Hoe belangrijk deze combinatie voor haar is, realiseerde ze zich helemaal toen ze een nieuwe baan kreeg bij een PR-bureau. Het was een mooie stap buiten de publieke sector waar ze voor die tijd werkte. “Mijn ambitieuze ik moest de kans wel grijpen”, zegt ze. “Maar PR bleek niet helemaal een match te zijn. Bovendien miste ik mijn vakanties. Bij een nieuwe baan moet je jezelf bewijzen en in de PR-wereld heb je veel klanten waar je verantwoordelijk voor bent. Naar Griekenland gaan was geen optie.”
Vakantie first leven
Twee jaar geleden begon ze daarom voor zichzelf. Sindsdien leeft ze helemaal vakantie first. Ze plant eerst haar vakanties in. Projecten voor klanten plant ze daaromheen. Ook op het gebied van sparen krijgen haar vakanties de prioriteit. Soraya keert zichzelf 2.700 euro uit, waarvan 500 euro linea recta naar haar vakantiepotje gaat.
Soraya’s maandelijkse uitgaven:
Op deze manier heeft ze voor zichzelf de perfecte balans gevonden tussen geld sparen en genieten van het hier en nu. “Ik lees ook wel eens over de FIRE-beweging, dat staat voor Financial Independence, Retire Early“, zegt ze. “Het financial independence gedeelte trekt me heel erg aan. Zorgen maken of ik wel mijn vaste lasten en boodschappen kan betalen, wil ik ten alle tijden vermijden. Maar keihard werken, weinig uitgeven en dan na 40 jaar reizen, genieten en eigenlijk leven? Dat is niet voor mij weggelegd.”
‘Ik had een Audi, groot huis en ging op dure vakanties, maar had geen cent op de bank’
Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.