Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Seksualiteit 25 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Deze (onbewuste) gewoonte saboteert je orgasme zonder dat je het doorhebt

Waar seks in series en films vaak als iets euforisch en zorgeloos wordt afgebeeld, merken veel vrouwen dat het niet altijd zo vanzelf gaat. Gewoon ‘in het moment’ zijn is lastiger gedaan dan gezegd – en dat heeft veel gevolgen voor het seksleven. De nieuwe term spectatoring brengt dat aan het licht.

De laatste jaren is seksualiteit steeds meer in opspraak – en zo gaat ook iedereen daar anders mee om. Waar de ene vrouw liever seks heeft met losse contacten via apps als Feeld, besluit de ander het helemaal niet meer te doen en in celibaat te gaan. Maar wat als je wel seks wil, maar dit de laatste tijd even niet is zoals gehoopt?

Wat is spectatoring?

Spectatoring is een term die afkomstig is van seksuologen Masters en Johnson. Het verwijst naar het verschijnsel waarbij je tijdens seks als het ware ‘vanuit een afstandje naar jezelf kijkt’, alsof je een toeschouwer bent van je eigen prestatie. In plaats van op te gaan in het moment, ga je jezelf beoordelen: hoe zie ik eruit? Doe ik het goed? Vindt mijn partner dit wel fijn?

Deze zelfbewuste gedachten zorgen ervoor dat je uit het hier en nu wordt getrokken, waardoor het moeilijker wordt om opgewonden te raken of een orgasme te krijgen. Je lichaam raakt gestrest, je raakt los van je partner en je mist het fysieke en emotionele plezier van seks.

Watch on TikTok

Waar komt spectatoring vandaan?

Spectatoring ontstaat vaak vanuit onzekerheid, schaamte of eerdere negatieve seksuele ervaringen. Ook invloeden van buitenaf, zoals onrealistische seksbeelden in films en op social media, kunnen ervoor zorgen dat mensen seks onbewust gaan zien als een prestatie die beoordeeld wordt: iets wat je ‘goed’ of ‘slecht’ kunt doen. Dit leidt tot zelfkritiek tijdens het vrijen, waardoor je uit het moment raakt en toeschouwer wordt van je eigen ervaring.

Daarnaast spelen stress en lichamelijke klachten (zoals pijn of droogheid) ook een rol. Je hoofd neemt het dan over van je lichaam. Belangrijk: in deze gevallen is spectatoring dus niet het probleem, maar juist een gezonde reactie dat er iets niet goed is.

Hoe ga je het weer tegen?

Merk jij dat spectatoring jouw seksleven begint te beïnvloeden, zonder dat er andere zaken aan de hand zijn? Dan kan het helpen om te trainen met ‘in het moment zijn’. Klinkt een beetje vaag, maar is wel belangrijk. Als je in het dagelijks leven merkt dat jouw gedachten afdwalen, roep ze dan weer terug door bijvoorbeeld op je ademhaling te letten. Zo kan dit ook helpen in de slaapkamer.

Praat daarnaast ook met je partner over wat je voelt, waar je mee zit of bang voor bent. Open communicatie haalt de druk weg en zorgt voor meer verbinding. En tot slot: creëer rituelen voorafgaand aan seks, zoals samen douchen of elkaar aanraken zonder prestatieverwachting, om je lichaam rustig en ontvankelijk te maken.

Guys opgelet – Benny Blanco weet precies hoe je een vrouw blij maakt

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.