40 procent van jongvolwassenen heeft spijt van kleine uitgaven: zo verminder je deze impulsaankopen
Even een havercappucino op de hoek of een broodje laten bezorgen op werk: deze kleine uitgaven lopen maandelijks op tot hoge kostenposten. Dit voelt maar liefst 40% van de jongeren hard in de portemonnee. Herken jij dit probleem? Dan hebben we hier wat tips om de kleine uitgaven te verminderen.
Op kleintjes letten heeft een groots effect.
40% van jongvolwassenen heeft achteraf spijt van kleine uitgaven
Nieuw onderzoek van SNS geeft inzicht in het financiële gedrag van jongvolwassenen (18-35 jaar) in Nederland. Hieruit blijkt dat een aanzienlijk deel van hen aangeeft dat de kleine uitgaven, zoals een koffie of broodje buiten de deur, uit de hand lopen. Deze kleine uitgaven lopen binnen deze doelgroep op tot gemiddeld 130 euro per maand blijkt uit het onderzoek. Bijna 1 op de 4 komt daardoor aan het eind van de maand geld tekort. Maar liefst 40% heeft achteraf spijt van de uitgave en wil meer grip op hun financiën.
‘Treat culture’
Kleine uitgaven worden door de meeste jongvolwassenen gezien als traktatie of beloning voor henzelf (47%), blijkt uit het onderzoek. Een sociaal fenomeen dat internationaal bekend staat als ‘treat culture’, maar waar in Nederland nog weinig over geschreven is.
SNS heeft onderzocht in hoeverre treat culture voorkomt onder Nederlandse jongvolwassenen. Hierbij is onderzocht hoe vaak er kleine uitgaven worden gedaan, hoeveel er aan wordt aangegeven en wat de invloed is van social media op koopgedrag. Uit het onderzoek komt naar voren dat ruim 1 op de 3 zich zorgen maakt om hoeveel geld zij maandelijks besteden aan “treats”. Dit suggereert dat jongvolwassenen minder grip hebben op deze uitgaven dan ze zouden willen.
De kleine uitgaven verminderen
Je bent dus niet de enige die iets te veel geld uitgeeft aan fijne treats buiten de deur. Maar hoe zorg je nou dat deze kleine uitgaven binnen de perken blijven? Wij zetten wat handige tips op een rij.
1. Preppen
Het klinkt als een open deur, maar is écht een belangrijke bespaartip: neem zoveel mogelijk van huis mee. Die koffie to-go (á €4,50) kan je best thuis maken. En hetzelfde geldt voor dat ene lekkere broodje dat je iets te vaak afhaalt.
2. Vind andere ‘treats’
Wij zijn groot voorstander van jezelf belonen. Alleen als je die beloningen eigenlijk niet kan betalen, gaat er iets mis. Zoek daarom naar gratis alternatieven om jezelf even in de watten te leggen. Ga na een moeizame dag even op de bank liggen met jouw favoriete serie. Of ga bij je ouders langs om daar je favoriete maaltje van vroeger mee te eten.
3. Vermijd de prikkels
Externe factoren en prikkels zijn van invloed op het doen van kleine uitgaven. Ga bij jezelf na welke momenten, mensen of plekken jou vaak een impulsaankoop laten doen. Wanneer je een patroon herkent, is het belangrijk dat je deze doorbreekt door die specifieke prikkels te vermijden.
Meer besparen op onnodige kostenposten? Wij vertellen je hier waar jij nog meer geld laat liggen.