Nieuwe festivalervaring of gewoon Wildeburg 2.0? Wij spreken de organisatie van Wilde Weide
Kultlab, het team achter Wildeburg, komt deze zomer met een nieuw festival. Zelfde terrein, zelfde maand. Mensen die uitgeloot werden bij Wildeburg trekken nu met hun vrienden naar Wilde Weide, maar is dit dan een soort Wildeburg 2.0 of toch echt een ander concept? Wij spraken Kultlabs marketing manager Maurice van de Berkt over Wilde Weide.
Wilde Weide festival vindt plaats van 5 tot en met 7 juli, het weekend voordat (het inmiddels iconische) Wildeburg plaatsvindt. Het festival wordt georganiseerd door de makers van Wildeburg, op hetzelfde creatieve terrein. Drie van de podia op Wilde Weide zijn gewijd aan live-acts, terwijl er ook twee dj-podia zijn. Wilde Weide wordt nu al gekscherend het Wildeburg 2.0 genoemd, maar is dat wel terecht?
Wilde Weide: een nieuw festival of gewoon Wildeburg 2.0?
Met enkele overlap in het programma en natuurlijk dezelfde grond waarop gefeest wordt, is het niet gek dat er een vergelijking wordt getrokken. We spraken Maurice van de Berkt over het kersverse festival. Als we hem vragen hoe het idee voor Wilde Weide tot stand is gekomen, blijkt dat dit vooral voortvloeide uit een wens (die al in 2021 ontstond) voor meer livemuziek.
“Bij ons zit livemuziek al heel lang in ons DNA. Dus toen we met Into The Woods begonnen, hadden we ook altijd een podium puur voor live muziek. En bij Wildeburg zelfs twee. Dat wilden we eens helemaal omdraaien. In plaats van de 75% dance en 25% live, gaan voor 25% dance en 75% live”, legt Maurice uit.
“Wij zijn zelf allemaal erg liefhebber van livemuziek. Maar wat een beetje mist, vinden wij, in het Nederlandse muzieklandschap, is een livemuziekfestival met onze manier van produceren. Dus met veel creativiteit in een bijzondere omgeving, waar je kleinschalige podia hebt. Door die koppeling tussen publiek, artiest en omgeving hopen we nog meer magische momenten te creëren.”
Het idee wordt al snel duidelijk: geen grote looproutes, geen knellende mensenmassa’s. “Wilde Weide is echt bedoeld als een ontdekfestival, waar je sowieso veel vette acts gaat zien. Als je naar de line-up kijkt, dan ken je waarschijnlijk een paar namen, maar we zijn geen festival met grote headliners. Dat is ook echt het idee van het festival: dat je lekker op pad gaat, door de bamboebossen en alle gezellige sluippaadjes.”
Een diverse programmering
Dat het festival je aanmoedigt om te ontdekken en je te laten verrassen, betekent niet dat er zomaar acts op de podia staan. Alle geboekte acts hebben zich op hun eigen manier al bewezen. “We hebben bijvoorbeeld elektronische live act Lander & Adriaan, een duo is dat een hele vette mashups maakt van ’90’s dance genres. Ze spelen midden in het publiek met zijn tweeën en het publiek staat er allemaal omheen. Ja, dat is het gewoon keihard dansen en los gaan”, vertelt Maurice met een lach. “Maar ja, we hebben ook hiphop staan Willem van de Opposites. En nog vele genres ertussenin.”
Intiemer dan Wildeburg, maar toch ruimtelijker
Van de veertien podia die Wildeburg zal tellen in 2024, gebruikt Wilde Weide er vijf. “Wilde Weide is een stuk kleiner, hier trekken we maximaal 6000 bezoekers. Ter vergelijking: bij Wildeburg zijn dat er 15.000. Een stuk meer, dus. Wilde Weide zal wat ruimtelijker aanvoelen, doordat het simpelweg minder bezoekers heeft”, vertelt Maurice.
Nog een verschil met Wildeburg: de focus ligt bij Wilde Weide op de programmering overdag. “We merken om ons heen dat er veel animo is om lekker overdag te knallen, in plaats van de hele nacht doorgaan”, legt Maurice uit. “Daarom beginnen we om 12:00 en stopt het programma om 02:00, waardoor je alsnog een mooi deel van de avond meepakt. Wilde Weide is een festival dat je ook een beetje als vakantie kunt zien, waarvan je niet helemaal kapot thuiskomt.”
Voor de feestgangers van het eerste moment
Welk publiek Maurice met Wilde Weide graag zou trekken? “Verschillende soorten. Ik denk dat er best wat mensen zijn die Wildeburg inmiddels ontgroeid zijn en die juist weer toe zijn aan aan wat nieuws. Dat zijn dan de pioniers die de eerste jaren erbij bij waren. En natuurlijk de mensen die geen zin meer hebben in de grote festivals en op zoek zijn naar wat kleinschaligers.”
Dus, wordt het een ‘Wildeburg 2.0’? Nee. Een ‘Wildeburg Light’ dan? Ook niet. Na het gesprek met Maurice is de visie van het nieuwe, en nu al populaire, Wilde Weide ontzettend duidelijk. Live muziek, een creatieve omgeving, originele en veelzijdige programmering: deze eerste editie belooft een knaller te worden. Wil jij een van de pioniers zijn die er vanaf het eerste moment bij was? Dan kan je nu nog tickets halen via de officiële ticketshop.