Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Mentale Gezondheid 1 apr 2025
Leestijd: 2 minuten

Spring anxiety is dus echt een ding – en zo kom je er vanaf

Nu het officieel lente is en de zon voorzichtig doorbreekt, zijn velen helemaal in extase. Maar wat als jij je allesbehalve euforisch voelt door het vervroegde aandringen van de lentezon? Je bent niet de enige, waarschijnlijk heb je last van spring anxiety.

Misschien heb je al eens gehoord van het begrip sunshine guilt. Hier hebben veel Nederlanders last van – en voornamelijk in de lente ook. Toch is spring anxiety weer wat anders.

Wat is spring anxiety?

Spring anxiety is een gevoel van onrust, vermoeidheid en prikkelbaarheid dat sommige mensen ervaren bij de overgang van winter naar lente. Terwijl de wereld om hen heen lijkt te bruisen van energie en nieuwe mogelijkheden, voelen zij zich juist uitgeput en uit balans. Precies alsof je te vroeg uit je winterslaap bent gerukt.

Wat veroorzaakt spring anxiety?

De overgang naar een nieuw seizoen kan een grote impact hebben op zowel je lichaam als je geest. Mensen die gevoelig zijn voor verandering of van nature angstig zijn, kunnen moeite hebben met het loslaten van de rustige, knusse winterperiode. Daarnaast zorgen langere dagen en de zomertijd ervoor dat je biologische klok moet wennen aan een nieuw ritme, wat vermoeidheid en stemmingswisselingen kan veroorzaken. Ook de druk om meer naar buiten te gaan en sociaal actief te zijn, kan stress opleveren.

In sommige gevallen kan zelfs een voorjaarsvariant van een seizoensgebonden depressie (reverse SAD) een rol spelen. We kennen dit vooral als de winterdip, maar op dezelfde manier bestaat er dus ook een lentedip.

Watch on TikTok

Zo kom je er weer vanaf

Gelukkig zijn er manieren om beter met spring anxiety om te gaan. Het helpt om je bewust te zijn van je eigen patronen en jezelf de tijd te geven om te wennen aan de veranderingen. Een geleidelijke overgang, zoals langzaam je dagritme aanpassen en sociale activiteiten opbouwen, kan verlichting bieden. Ook kan het nuttig zijn om vaste routines te creëren, zoals dagelijkse wandelingen of ontspanningsmomenten. Of wat dacht je van een dopamine menu?

Verder kan het helpen om professionele hulp in te schakelen als de klachten langer aanhouden. Het belangrijkste is om mild voor jezelf te blijven en niet te forceren dat je je meteen “lente-blij” moet voelen.

Meer over mentale gezondheid:

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.