Stemmen voor de Europees Parlementsverkiezing: deze onderwerpen zijn cruciaal voor jou als jongvolwassene
Morgen, op 6 juni, is het zover: dan mogen we stemmen voor de Europees Parlement-verkiezing. Is dit voor jou een beetje een abracadabra en heb je geen idee hoe jouw stem direct invloed heeft op jouw leven? Wij spraken met Kimberley Snijders, de voorzitter van de Nationale Jeugdraad, over de belangrijkste thema’s voor jongvolwassenen.
Laat die stempas niet verstoffen, maar breng morgen jouw stem uit bij een loket in de buurt. Als Gen Z‘er zijn er namelijk best wat thema’s die invloed gaan hebben op jouw leven. Bijvoorbeeld het instellen van een stagevergoeding en het uitbouwen van een Europees treinnetwerk. Maar ook over vrede (belangrijker dan ooit!) en mensenrechten.
Waar stem je voor tijdens de Europees Parlement-verkiezing?
Weet jij stiekem niet zo goed waar deze verkiezing precíes over gaat? We got you. Tijdens de verkiezing van morgen mogen wij onze Nederlandse vertegenwoordigers in het Europees Parlement (ook wel EP-leden genoemd) kiezen. Ieder land stemt tijdens deze verkiezing op hun favoriete vertegenwoordigers.
De leden van het Europees Parlement vertegenwoordigen de belangen van de EU-burgers op Europees niveau. Het is dus belangrijk dat jij op iemand (of op een partij) stemt die opkomt voor de thema’s die jij belangrijk vindt. In totaal komen na de verkiezing 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 31 leden komen uit Nederland.
De kandidatenlijst download je via deze link.
Welke onderwerpen zijn belangrijk voor jongvolwassenen?
Voor veel jongeren voelen de Europese verkiezingen van 6 juni alleen als een ver van hun bed show. En dat terwijl deze zelfde jongeren (hi, Gen Z) juist bekend staan om hun sterke morele en online betrokkenheid bij maatschappelijke zaken. Extra belangrijk dat deze generatie stemt, maar waarom?
Kimberley Snijders, de voorzitter van de Nationale Jeugdraad, legt uit wat de belangrijkste onderwerpen zijn voor jongvolwassenen. ”Europa beslist over belangrijke kwesties die direct invloed hebben op het leven van jongeren, zoals een verplichte stagevergoeding, treinverbindingen tussen Europese landen en een Europees leger” legt Kimberley uit.” Ook heeft de EU invloed op de strijd voor gelijke salarissen en kansen op de arbeidsmarkt, het beschermen van onze online privacy en het aanmoedigen van duurzame energiebronnen voor een groenere toekomst.”
Het snelle overzicht van Kimberley:
Er zijn tal van zaken die ertoe doen, daarom raden we je aan om je voor je gaat stemmen nog eens goed in te lezen. Toch hebben we hier alvast een lijst met onderwerpen die invloed hebben op de leefwereld van jongeren:
1. Onderwijs, Entertainment, Cultuur, Toerisme en OV
> Europa beslist over veel dingen die het leven leuker en makkelijker maken voor jongeren, en dat nog onvoldoende doet. Denk hierbij aan sub-thema’s als:
- Streamingsdiensten en nieuwe media
- Europese Museumkaart
- Verplichte stagevergoedingen
- Makkelijker maken om internationale treinreizen te vinden en te boeken
- Uitbreiding van het netwerk van Europese treinen
2. Buitenlands beleid:
> Veel jongeren zien oorlog, mensenrechten en internationale armoede steeds verder escaleren, en zien een andere visie voor zich op deze thema’s dan oudere generaties. Denk hierbij aan sub-thema’s als:
- Europees leger en dienstplicht
- Inkoop van wapens en defensiemateriaal van de Europese Unie buiten de NAVO om
- Europese Unie en de relatie met Oekraïne
- Mensenrechtensituatie in het Israel-Palestina conflict
- Ontwikkelingshulp naar Afrika, Azië en Latijns-Amerika
- Belastingen op het importeren van Chinese producten
3. Klimaat, milieu, energie en voeding:
> Jongeren maken zich zorgen over gezonde voeding, onafbreekbaar afval in de natuur, en een steeds instabieler klimaat. Denk hierbij aan sub-thema’s als:
- Kernenergie
- CO2-belasting voor (grote) bedrijven
- Europese Green Deal
- Vliegbelasting en verbieden van privévluchten
- Europese belasting op niet-recyclebaar afval