Meer sparen? Stop met deze 5 gewoonten waar je geld mee verspilt
Raakt jouw bankrekening gedurende de maand eerder op dan je zou willen? Dan is het eens tijd om kritisch naar de gewoonten in je leven te kijken die er onbewust voor zorgen dat jij niet kunt sparen. Dit zijn bijvoorbeeld vijf gewoonten waar jij misschien geld mee verspilt.
Natuurlijk weten we allemaal hoe moeilijk het is om gewoonten te doorbreken, dus delen we ook hoe je ze kunt ombuigen en er juist geld mee kunt besparen.
Sparen? Stop met deze gewoonten
Betrap jij jezelf ook weeleens op onderstaande uitgaven?
Kleding kopen die je niet draagt
Als je nu in je kast kijkt, hoeveel kledingstukken vind je daar dan die je ooit hebt gekocht en misschien maar één of twee keer (of zelfs helemaal nooit) hebt aangehad? Ruim binnenkort daarom eens goed je kast op en doneer of verkoop de kledingstukken die je eigenlijk niet meer draagt.
Zo heb je een veel beter overzicht van wat er precies in je kast hangt en dat helpt je weer te beslissen of je een kledingstuk beter wel of niet kan kopen. En dit advies kun je vast wel raden; maar denk in het vervolg iets kritischer na of je het kledingstuk écht gaat dragen voordat je het koopt.
Wellicht denk je dat 100 euro per maand uitgeven aan kleding niet veel is, maar op jaarbasis is dat toch weer 1.200 euro. Het is jammer als je geld daarvan als het ware weggooit…
Shopping therapy
Hetzelfde geldt voor euro’s verspillen aan shopping therapy, omdat je niet lekker in je vel zit of omdat je verveeld bent. Geef maar eerlijk toe, we’ve all been there. Bedenk je de volgende keer dat het een kortetermijnoplossing is en dat, als je doorschiet met je aankopen, het op de lange termijn juist extra geldzorgen kan opleveren.
Het is daarom slim om op zoek te gaan naar manieren om je beter te voelen die niets met (veel) uitgeven te maken hebben als je meer wil sparen. Bellen met een vriendin bijvoorbeeld, of een filmmarathon houden met je favoriete films.
Niet checken van je abonnementen
Wist je dat de meeste mensen veel meer abonnementen hebben dan ze eigenlijk denken? We zitten er vaak 6 tot 10 abonnementen naast… Er is niets mis met een abonnement gebruiken waar je veel plezier van hebt, maar het is natuurlijk doodzonde om voor iets te betalen waar je toch geen gebruik van maakt.
Eens per kwartaal, half jaar of zelfs jaar checken of je nog abonnementen hebt die je niet gebruikt, kan je tientallen euro’s besparen.
Niet om een salarisverhoging vragen
Met een gewoonte als elke dag een coffee to go kopen, verspil je natuurlijk ook geld. Maar wie zijn wij om te zeggen dat je dat niet meer moet doen, als je daar echt van geniet. Focus je in plaats van op die paar euro’s hier en daar besparen op de big wins, zoals een salarisverhoging vragen, zodat je je nooit meer druk hoeft te maken om een koffietje.
Hier vind je 4 tips voor als een salarisverhoging niet mogelijk is.
Niet vooruit denken
Dat je meer geld kunt sparen als je geen broodje op je werk koopt of flesje drinken als je out and about bent, hoeven we je vast ook niet te vertellen. Toch kun je ook ons weleens betrappen op zo’n uitgave. Niet omdat we het per se willen, maar omdat we niet genoeg vooruit denken.
Nieuwe gewoontes die hierbij kunnen helpen:
- Neem altijd een flesje water mee, zodat je geen flesje of blikje drinken hoeft te kopen als je dorst hebt. Zet hem bijvoorbeeld bij je sleutels, zodat je er altijd aan denkt.
- Weekboodschappen doen klinkt misschien een beetje als iets wat je moeder zou doen, maar met goede reden. Zo kom je er nooit meer ‘s ochtends achter dat je geen brood of een banaan in huis hebt om de trek te stillen gedurende de dag.
Er zijn natuurlijk veel meer gewoonten die (waarschijnlijk onbewust) geld verspillen. Wat dacht je bijvoorbeeld van je strikt houden aan de houdbaarheidsdatum? Of het alleen kopen van A-merken? Niet durven te beginnen met beleggen? Of hongerig naar de supermarkt gaan?
Kortom: het is te veel om hier op te noemen en verschilt bovendien per persoon. Laat dit artikel een mooie reminder zijn om eens kritisch naar je uitgaven en gewoonten te kijken. Daar ben je jezelf later dankbaar voor.
https://www.nsmbl.nl/tips-geld-fouten-twintiger/