Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Lichaam 5 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

Bye havercappu! Mensen stoppen met het drinken van havermelk om deze reden

De havermelk-cappuccino is niet meer weg te denken uit de samenleving. Waar het eerst een Randstedelijk dingetje was, is nu bijna heel Nederland aan de havercappu geslagen. Maar het lijkt erop dat we langzaam weer overstappen op een andere melksoort, want havermelk blijkt niet ideaal voor de bloedsuikerspiegel.

Wordt 2024 het jaar dat we de iconische havercappu gedag zwaaien?

Wat is er mis met havermelk?

Laten we beginnen te zeggen dat er over iedere soort melk wel iets te zeggen valt. Toch ontstaat er nu een trend waarbij steeds meer mensen overstappen op een andere melksoort, omdat havermelk voor een piek in de bloedsuikerspiegel zorgt.

Een piek in de bloedsuikerspiegel

Jarenlang dachten voedingsdeskundigen en artsen dat het alleen belangrijk was voor diabetici om goed op hun bloedsuikerspiegel te letten, maar het wordt steeds duidelijker dat schommelingen invloed kunnen hebben op ieders gezondheid en humeur. Een ontregelde bloedsuikerspiegel kan trek, vermoeidheid, acne, een slechte nachtrust en een warrig hoofd veroorzaken.

Volgens het ministerie van Landbouw bevat ongezoete havermelk 7,01 gram suiker per kopje. En de rest van de melksoorten dan? Volle koemelk bevat 11 gram suiker per kopje, 1% koemelk 12 gram per kopje, ongezoete amandelmelk 2 gram per kopje en kokosmelk 6 gram per kopje.

@balansmetkirsten

Deel dit met alle havermelk drinkers ⚠️🥛 #havermelk #koffie #vegan #hormonen #gezondheidstips #suikervrij #hormoonbalans

♬ Vlog – Soft boy

Het gaat niet alleen om suiker

Je zou denken dat havermelk het dan niet eens heel slecht doet. Maar Als we willen weten of een voedingsmiddel onze suikerspiegel zal verhogen, kijken we niet alleen naar het suikergehalte, maar ook naar het zetmeelgehalte, dat ook in glucose verandert als het wordt verteerd. Daarnaast is het vet- en eiwitgehalte ook belangrijk om rekening mee te houden, omdat deze de piek vermindert.

Omdat alle vezels uit havermelk gefilterd worden tijdens de productie, blijven vrijwel alle natuurlijke suikers over. Misschien wil je dit niet horen, maar volgens diëtisten zijn koemelk en notenmelk veel betere alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan amandelmelk of hazelnootmelk.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.