7 bijwerkingen die op kunnen spelen wanneer je stopt met de pil
Of je nu een spiraaltje gaat nemen, momenteel simpelweg geen anticonceptie wil of nodig hebt: je bent van plan om te stoppen met de pil. Hier kunnen echter wel enkele bijwerkingen bij optreden, aangezien je lichaam de pil zo gewend is geraakt.
Wij zetten een aantal bijwerkingen op een rijtje.
Bijwerkingen van stoppen met de pil
Het stoppen met de pil kan zorgen voor verschillende reacties van je lichaam. Het is goed om je daar bewust van te zijn wanneer je stopt met de pil. De volgende bijwerkingen kunnen optreden als je gaat stoppen met de pil.
1. Je huid kan slechter worden
Aan de pil gegaan vanwege hevige acne? Jammer genoeg bestaat er een kans dat je hier weer wat van terugkrijgt als je ermee stopt. Je eierstokken maken geen testosteron meer aan wanneer je aan de pil bent en laat dit stofje nou net huidonvriendelijk zijn. Dit is overigens ook precies de reden waarom mannen over het algemeen vaak meer puistjes hebben dan vrouwen. Het kan dus zijn dat je huid slechter wordt wanneer je stopt met de pil.
2. Je hebt onmiddellijk kans om zwanger te worden
Er wordt wel eens beweerd dat het een tijdje duurt voordat je weer vruchtbaar bent wanneer je stopt met de pil, maar dit is niet zo. Natuurlijk kan het zijn dat je wat langer moet wachten als je zwanger probeert te worden na het stoppen met de pil, maar in principe is dit theoretisch meteen mogelijk. Als dit niet de bedoeling is, moet je vanzelfsprekend goed voorbereid zijn wanneer je weer seks hebt.
3. Je menstruatie wordt hoogstwaarschijnlijk weer net zo als voorheen
Misschien is je hevige ongesteldheid wel de reden geweest dat je aan de pil bent gegaan, zodat je die hevige bloedingen je niet meer zo in de weg zaten of je het zelfs kon overslaan. Als je gaat stoppen met de pil, zullen deze oude ‘gewoonten’ weer opspelen.
Dit geldt ook voor de duur van je menstruatie en de krampen die je hierbij had. Vaak gebeurt het dat je een kortere menstruatieperiode hebt als je aan de pil bent, dan wanneer je de pil niet slikt. Daarnaast word je waarschijnlijk weer vrij onregelmatig ongesteld. Het is jammer genoeg dus niet zo dat je lichaam zichzelf aangepast heeft met de pil en deze verminderde menstruatie behoudt.
4. Je borsten kunnen gezwollen en gevoelig raken
De pil regelt het progesteron- en oestrogeengehalte in je lichaam. Als je hiermee stopt, kunnen deze stofjes in principe doen wat ze willen, om je lichaam voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Eén van de dingen die deze stoffen hierbij doen, is het klaarmaken van je borsten, zodat ze melk kunnen gaan produceren. Hier kunnen je borsten pijnlijk en gezwollen van raken. Als je de pil wél slikt, heb je hier weinig tot geen last van.
5. Je kan humeurig worden
Al kan het in zijn extreemste geval zelfs ook zo zijn dat je je anders gedraagt als je wél aan de pil bent, is de kans groot dat je wat chagrijnig wordt wanneer je ermee stopt. Er is ten slotte een plotselinge verandering in hormonen in je lichaam en je ongesteldheid kan weer wat heviger zijn. Wederom geldt dit niet voor elke vrouw.
6. Je kunt meer zin in seks krijgen
Dit komt bij veel meer vrouwen voor dan je misschien denkt. De meesten zijn zich er niet eens van bewust, omdat ze pas seksueel actief werden op het moment dat ze de pil al slikten. De anticonceptiepil verlaagt het testosterongehalte in je lichaam, waardoor je tevens minder zin krijgt in seks en soms zelfs minder makkelijk een orgasme kunt krijgen. Uiteraard heeft niet iedere vrouw hier zichtbaar last van, maar het kan een bijwerking zijn.
7. Je kan je wat meer opgeblazen voelen
Je beeldt je geen dingen in als je denkt je wat meer opgeblazen te voelen dan normaal, wanneer je bent gestopt met de pil. De pil zorgt er namelijk voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, normaal gesproken houdt je lichaam meer vocht vast. Zorg er dan in ieder geval voor dat je genoeg water binnen krijgt en mindert met zout en toegevoegde suikers, want deze kunnen het opgeblazen voel nog erger maken.