Onze redactieleden vertellen: dit helpt ons als we stress ervaren
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-17.png)
Iedereen ervaart stressvolle periodes. De één wat vaker dan de ander, maar hoe ga je hier nou eigenlijk het beste mee om?
Je hoofd kan overuren draaien en daardoor kan je het overzicht even helemaal kwijt raken, daarom delen onze eigen redactieleden persoonlijke tips om beter met stress om te kunnen gaan.
Wat is stress nou eigenlijk en hoe ontstaat het?
Stress is een lichamelijke en mentale reactie op druk, (onbewuste) inspanning óf je kunt het krijgen door een traumatische ervaring. Het is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. En je snapt: dat is natuurlijk helemaal niet goed voor je hoofd en lichaam, en dus is het beter om dit zoveel mogelijk te voorkomen.
Stress kan namelijk vervelende gevolgen hebben: je krijgt vaak al snel hoofdpijn en kan last krijgen van nek- en rugklachten. Op den duur kan ook je spijsvertering vervelend gaan doen en kan je zelfs gewicht verliezen. We don’t want that! Maar hoe kan je die stomme stress dan het beste aanpakken?
Note: wij zijn natuurlijk geen artsen, maar wij delen onze persoonlijke ervaringen. Dus neem het niet voor waarheid aan, maar misschien helpt deze input je.
Onze go-to tricks bij stress
Onze redactie deelt met jullie alle tips en tricks die voor hun het beste werken om van stress af te komen, of om het in ieder geval te verminderen. Stress is voor iedereen verschillend, dus kijk vooral naar wat het beste bij jou past.
Emma – Hoofdredacteur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-11.png)
‘Ik heb wel snel stress, ik kan me heel erg druk maken om allerlei dingen. Ik hou er heel erg van om dan even lekker in mijn eigen bubbeltje te duiken, een serietje te kijken of in bed te gaan liggen. Ook wandelen met mijn vriend en hond helpt enorm om de stress wat te verlagen. Ik zoek vooral afleiding in de dingen die ik leuk vind. Dat zijn vaak simpele dingen, denk hierbij aan een koffietje doen in een leuk tentje.’
Karlijn – Redacteur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-13-1.png)
‘Als ik stress ervaar, is dat vaak omdat er dan (te) veel dingen tegelijkertijd afgehandeld moeten worden, waardoor er meer druk op me komt te staan. Een opgeruimde slaapkamer en woonkamer is dé manier voor mij om het hoofd koel te houden. Ik zie dagelijkse dingen als wandelen, sporten of iets langer douchen dan ook als selfcare – dan probeer ik in die momenten tot mezelf te komen en daarna weer taken af te handelen. Want hé, een afgewerkte to-do lijst betekent ook minder stress.’
Jessy – Social Media Stagiaire
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-15.png)
‘Ik kan zeker stress hebben als ik te veel dingen aan mijn hoofd heb, maar ik ga dan (als het oké weer is) lekker even een rondje lopen en uitwaaien. Wat ik ook ergens heb gelezen – tip! – is dat je gewoon een lijstje kan maken waarbij je alles op volgorde zet van korte taakjes naar langere taken, als je te veel dingen aan je hoofd hebt. Door het afstrepen van boven naar beneden krijg je toch beter een flow om alles weg te werke, zo heb je dus minder stress!’
Julia – Social Media Redacteur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-12.png)
‘Gelukkig ervaar ik niet heel snel stress. Als ik het ervaar, heb ik een vaste manier waarop het snel minder wordt. Wanneer hetgeen waar ik stress om heb snel op te lossen is, dan los ik het ook direct op. Wanneer het iets is wat ik niet direct kan tackelen, zet ik het in mijn agenda of op mijn to-do lijst. Ik probeer mezelf eraan te herinneren dat ik er op dat moment niets aan kan veranderen.’
Marit – Redactiestagiaire
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-16.png)
‘Als ik stress heb, voel ik het eigenlijk gelijk op mijn lichaam. Er schiet dan echt pijn in mijn onderrug en in mijn rechterschouder en -nek, dit gaat ook niet snel over. Als ik in de mogelijkheid ben ga ik even kort languit op bed liggen of onder een lekkere warme douche staan. Zo ontspannen mijn spieren weer binnen een paar minuten. Als ik mentaal veel stress heb probeer ik het altijd van mij af te praten. Dit hebben mijn vriend en moeder dan verduren ;)’
Roos – Freelance Redacteur
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2F14.-NSMBL-HEADERS-14.png)
‘Als ik stress heb, dan komt dat vaak doordat ik te veel dingen op mijn to do-lijst heb staan. Ik pak dan vaak een journal of planner en schrijf alles op wat er in mijn hoofd omgaat. Vervolgens begin ik met de grootste taak van het lijstje. Dit probeer ik aan het begin van de dag af te ronden. Ik heb ooit gehoord dat deze truc ‘eat the frog’ heet, de taak waar je het meest tegenop ziet als eerste afronden. Daarnaast probeer ik ook lief te zijn voor mezelf. Dus niet té hard te sporten, iets lekkers eten en mijn huis gezellig maken.’
Andere manieren om te proberen
Ervaar jij regelmatig stress en heeft dit nog niet genoeg geholpen? We hebben ook andere manieren uitgeprobeerd om minder stressvol door het leven te gaan. Je kunt je cortisol – dat is een stresshormoon – proberen te verlagen om zo minder vermoeid en overprikkeld te raken door de stress. Ook kun je de ‘pop it game’ aanschaffen voor een klein prijsje, dit artikel zorgt ook voor aanzienlijk minder stress.
Boodschappen doen in je twenties: zoveel geld geeft onze redactie maandelijks uit