Waarom jij misschien wel een ‘succes bomber’ bent (en je daar beter mee kunt stoppen)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2Fsucces-bombing-praten-ongezond-irritante-trend.png)
Salarisverhoging gekregen? Promotie gemaakt? Een PR op de 10 kilometer hardlopen gezet? Het bespreken en vieren van je successen is goed, maar er is een grens. Doe je aan ‘succes bombing‘? Dan brengen die succesverhalen niets positiefs met zich mee.
Net als love bombing (waarbij iemand je overdreven veel liefde, aandacht en cadeaus geeft om je snel emotioneel afhankelijk te maken) is succes bombing ook niet positief.
Wat is succes bombing?
Misschien heb je al een vermoeden, maar succes bombing verwijst naar een situatie waarin iemand overdreven opschept over zijn of haar prestaties. Dit gebeurt tijdens een interactie, waarbij iemand het gesprek volledig naar zich toetrekt en alleen maar praat over zijn of haar succes (die flinke promotie of dure vakantie die er zojuist geboekt is).
De succes bomber in kwestie geeft de ander geen ruimte om te delen wat hen blij of trots maakt. En je voelt ‘m al aankomen: dit doet iemand niet zonder reden. Succes bombing is vaak een manier om een laag zelfbeeld te compenseren. Je wil simpelweg de goedkeuring van anderen krijgen óf je doet je groter voor uit angst om niet geaccepteerd te worden.
Hoe weet je of je zelf aan succes bombing doet?
Bang dat je zelf aan succes bombing doet? We geven je een aantal voorbeelden om het te herkennen.
- Je schept op over je inkomen en praat constant over promoties, geld en zaken die hiermee te maken hebben.
- Je vraagt je gesprekspartner niet naar zijn of haar verhalen.
- Jouw Instagram-feed en TikTok-FYP wekken de indruk dat jouw leven enkel uit feest, vakantie en dure aankopen bestaat.
- Je bent een name dropper in gesprekken – terwijl niemand hierom gevraagd heeft.
Wat kun je eraan doen?
Herkenbaar? Je zou denken dat je à la minute moet kappen met het opscheppen over je eigen leven. Dit hoeft niet. Het bespreken van je successen kan anderen inspireren en je zelfvertrouwen vergroten – het is dus niet per se slecht. Het doseren ervan is wel heel belangrijk. Constant opscheppen veroorzaken dat je arrogant overkomt en zorgt ervoor dat anderen hun verhaal niet kunnen doen.
Tip: deel niet alleen je successen, maar ook de uitdagingen die je onderweg bent tegengekomen. Let daarnaast ook op je gesprekspartner. Is de ander enthousiast of afstandelijk? Probeer aan te voelen wanneer je te veel successen aan het bomben bent.
Bottom line van het verhaal is dan ook: wees eerlijk en nieuwsgierig naar de ander. En draai het eens om. Zou jij het leuk vinden om met iemand te kletsen die alleen maar grootspraak over zichzelf heeft?
Overprikkeld? Probeer de 5-4-3-2-1 methode om tot rust te komen