Dit zijn de 6 termen die jou als starter op de huizenmarkt gaan helpen, uitgelegd door een expert
Voor veel jonge Nederlanders lijkt het kopen van een huis verder weg dan ooit. De gemiddelde prijs voor een woning in Nederland is nu bijna €468.000 en experts voorspellen verdere stijgingen richting 2025. Toch zijn er manieren om de kosten te drukken en die felbegeerde woning wél te bemachtigen als starter. Ja, echt.
Hoe? Door slim gebruik te maken van de fiscale voordelen die speciaal voor starters zijn opgezet. Fiscaal expert Barry de Vent van Nextens geeft zes praktische tips en termen om rekening mee te houden.
Tips en termen die jou gaan helpen als starter op de woningmarkt
Als je eenmaal voorzichtig je tenen dipt in de overhitte huizenmarkt, komen er zoveel termen op je af dat dit nogal overweldigend kan zijn. Dit zijn de termen die voor jou als starter bepalend kunnen zijn voor het realiseren van een koophuis. Laten we er rustig doorheen lopen.
1. Hypotheekrenteaftrek
Een van de belangrijkste fiscale voordelen voor huizenkopers in Nederland is de hypotheekrenteaftrek. Als starter kun je de rente die je betaalt over je hypotheeklening aftrekken van je belastbaar inkomen. Dit verlaagt je belastingdruk en kan helpen om de maandelijkse lasten van je hypotheek te verlagen. Dit voordeel is vooral significant bij een hypotheek met een hoge rente.
Het is verstandig om bij het afsluiten van je hypotheek te overleggen met een financieel adviseur om de impact van de renteaftrek op je belastingaangifte te optimaliseren.
2. Vrijstelling van Overdrachtsbelasting
Als je tussen de 18 en 35 jaar bent en een huis koopt onder de €510.000, betaal je vanaf 2024 geen overdrachtsbelasting meer. Dit kan je zomaar duizenden euro’s schelen.
3. Eigenwoningforfait
Houd rekening met het eigenwoningforfait: een extra belasting die wordt berekend op basis van de WOZ-waarde van je nieuwe huis. Het kan je belastingdruk wat verhogen, dus vraag zeker even advies over de impact hiervan.
4. Starterslening en verduurzamen
Wist je dat er een starterslening bestaat die je helpt dat gat tussen je hypotheek en de aankoopprijs te overbruggen? Daarnaast kun je, wanneer je kiest voor een woning met een hoger energielabel, in veel gevallen meer lenen. Informeer bij je gemeente of hypotheekverstrekker naar de mogelijkheden en voorwaarden van startersleningen en extra leenruimte voor een energiezuinige woning.
5. Belastingvrije schenking
Een andere manier om de aankoop van je eerste woning te vergemakkelijken, is door gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling. Ouders (of andere gulle gevers) kunnen eenmalig belastingvrij een schenking doen aan mensen tussen de 18 en 40 jaar. In het gelukkige geval dat dit een mogelijkheid is, kan dit net het zetje zijn dat je nodig hebt om je droomhuis te kopen. Wel is het bedrag dat ouders mogen schenken, veel hoger dan het bedrag dat anderen je mogen schenken.
6. Studieschuld en extra leenruimte
Heb je een studieschuld? Vanaf 2024 kijkt men naar je daadwerkelijke maandlasten in plaats van je oorspronkelijke schuld. Heb je extra afgelost? Dan zijn je maandlasten lager en kun je meer lenen. Dit geldt ook voor alleenstaanden die nu extra geld kunnen lenen om sneller een woning te kopen.
Zes ‘huizen’ onder de 4 ton op Funda: Amsterdam versus Rotterdam