Geen paniek: zo blijf je rustig rondom het coronavirus
Het coronavirus is een ding, je moet wel echt onder een steen hebben geleefd als het je is ontgaan. En waar dat eerst een ver-van-ons-bed-show leek, heeft het virus inmiddels ook Nederland bereikt. Oh boy, dat brengt wat hysterie met zich mee.
Toch is in paniek raken wel het laatste wat je moet doen en dát is makkelijker gezegd dan gedaan. Met deze tips lukt het je wel.
Het coronavirus
Er zijn al veel dingen over het coronavirus geroepen: het zou lijken op een normale griep, als je buiten de risicogroep valt zou je het niet eens merken. Toch blijft het ook een feit dat het aantal besmettingen in Nederland snel oploopt, er zijn inmiddels zelfs al doden gevallen.
Wij mogen overal nog gaan en staan, terwijl andere landen sommige steden echt op slot doen. Say what? Tips hoe je rondom alle hysterie over het coronavirus toch rustig blijft is geen overbodige luxe, als je het ons vraagt.
Blijf bij de feiten
Of je nou op het internet of naar de tv kijkt, het gaat over het coronavirus. En hoewel het zeker belangrijk is om geïnformeerd en voorbereid te zijn, moet je ook niet vergeten om nieuws in context te plaatsen. Veel meer mensen herstellen van het virus dan dat ze eraan overlijden, bijvoorbeeld.
Bovendien is het zo makkelijk nog niet om het virus te krijgen. Zelfs als je met iemand in dezelfde ruimte bent (bijvoorbeeld het OV) als iemand die besmet is, hoeft dat niet te betekenen dat jij het coronavirus ook krijgt. Laat je informeren door officiële instanties. Het RIVM plaatst bijvoorbeeld iedere dag updates op hun site.
Doe wat je kunt doen
Het belangrijkste is misschien wel om het nieuws te laten voor wat het is en je bezig te houden met selfcare. Er zijn namelijk enkele maatregelen die je zelf kunt nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Was je handen regelmatig, hoest en nies in de binnenkant van je elleboog en gebruik papieren zakdoekjes als je je neus wilt snuiten.
Genoeg slapen, voldoende eten en af en toe sporten is natuurlijk altijd goed, maar het helpt ook mee aan het opbouwen van je weerstand. Dat maakt je weer minder vatbaar voor virussen. Deze maatregelen kun je zelf nemen om de kans op besmetting (en verspreiding) te verkleinen.
Stressen is niet goed voor je gezondheid
Goed uitrusten is niet het enige wat ervoor zorgt dat je minder vatbaar bent voor virussen. Stress is een andere factor die van invloed kan zijn op je immuunsysteem. Er zijn verschillende onderzoeken die laten zien dat hoe meer jij strest, hoe gevoeliger je lichaam is voor virussen. In paniek raken is dus wel het laatste wat je moet doen.
De belangrijkste tip is eigenlijk dat je je gewoon kunt (en moet) gedragen – zolang je geen last hebt van hoge koorts, verkoudheid en benauwdheid – zoals altijd.
Lees ook: Ben je snotverkouden? Zo kom je er supersonisch snel vanaf