5 tips van HR-professionals voor een hoger salaris
Verdien je een hoger salaris, maar ben je geen ster in een salarisonderhandeling? Deze tips helpen je verder.
Geld is voor veel mensen een ongemakkelijk onderwerp, waardoor er niet veel over gepraat wordt. Dat zorgt ervoor dat veel mensen fouten maken als ze lastige gesprekken moeten voeren bij een nieuwe of huidige baan over hun salaris.
Tips van HR-professionals voor een salarisonderhandeling
Deze tips van HR-professionals zijn daarom handig bij je volgende salarisonderhandeling. Hou ze in je achterhoofd als je onderhandelt voor meer geld. Of dat nou gaat om een nieuwe baan of een salarisverhoging bij je huidige.
1. Accepteer niet te snel een bod voor je salaris
“Sommige bedrijven proberen al vroeg in een sollicitatieproces jou een bod te accepteren, zonder dat je het misschien doorhebt”, zegt Ben Eubanks, een HR-professional uit Alabama, tegen Reader’s Digest. “Ik moet dan in het eerste interview vragen: ‘Het budget voor deze functie is 40.000 tot 45.000. Is dat acceptabel voor jou?’ Als de kandidaat accepteert, weten we dat we ze hebben vastgezet in die kleine range.” In deze fase ben je eerder geneigd er snel mee akkoord te gaan, omdat je de positie wil bemachtigen en geen idee hebt hoeveel andere kandidaten er zijn.
Het komt ook weleens voor dat de HR-professional jouw salariswensen probeert te achterhalen voor de salarisonderhandeling. Ze hopen dan dat jij een lager salaris aangeeft dan ze bereid waren te betalen. Als de keuze nog niet eens écht op jou is gevallen, probeer daar dan niet direct antwoord op te geven. Je kunt bijvoorbeeld vragen of dit inhoudt dat jij de functie krijgt. Je kunt ook aangeven dat je het daar met elkaar over wil hebben als jullie allebei zeker weten dat jij de juiste kandidaat bent.
Ook als je eenmaal bent aangenomen en een bod krijgt, hoef je die niet meteen aan te nemen of daarover te onderhandelen. “Accepteer nooit meteen het bod”, zegt een HR-professional uit New York. “Zeg bijvoorbeeld dat je er morgen op terug komt. Als je eenmaal je handtekening hebt gezet, is er geen ruimte meer om te onderhandelen.”
2. Alles is onderhandelbaar
Dat geldt niet alleen voor bijkomende arbeidsvoorwaarden, maar ook voor het salaris zelf. “Veel te vaak accepteren kandidaten een salaris waar ze niet tevreden mee zijn. Ze zijn te bang zijn om meer te vragen”, zegt HR-professional Nikita Lawrence. “Dit geldt ook voor jaarlijkse verhogingen bij een functioneringsgesprek.”
Ga er altijd vanuit dat het eerste bod (of dat nou bij een nieuwe baan is of bij een functioneringsgesprek) nooit het maximale salaris is dat je kunt verdienen. Onderhandelen voelt misschien moeilijk en spannend, maar het is de normaalste zaak van de wereld. De persoon aan de andere kant van de tafel verwacht dit dan ook.
3. Vraag altijd meer dan wat je echt wil verdienen
“Laat voor jezelf wat speelruimte over, zodat je kunt toegeven aan wat je echt wilt”, zegt voormalig HR-professional Alexander Lowry. “Verzamel voor de salarisonderhandeling voldoende informatie om te weten dat je jezelf niet tekort doet.” Zoek dus van tevoren uit hoeveel je waard bent op de markt.
Vervolgens kun je daar ongeveer 10 procent boven gaan zitten. Zo kom je uiteindelijk uit op het bedrag waar jij tevreden mee bent.
4. Hard werken is niet genoeg
“Veel mensen denken: ‘Als ik maar hard genoeg werk, zal mijn baas het opmerken en me een salarisverhoging geven’. Maar zo werkt het niet”, zegt Michael Slade, HR-director bij Eric Mower & Associates. “Als je omhoog wil gaan met je salaris, ligt de verantwoordelijkheid bij jou om te zorgen dat je leidinggevende weet wat je bijdraagt.”
Houd gedurende het jaar je prestaties bij. Zo weet je precies wat je hebt bereikt als je om een salarisverhoging vraagt en ben je waarschijnlijk ook een beetje meer zelfverzekerd.
5. Soms heeft het gewoon te maken met timing
“Mensen in HR zullen je nooit vertellen wanneer het juiste moment is voor een salarisonderhandeling. Dat is jouw taak”, zegt HR-directeur Christian Rennella. “Er zijn veel omstandigheden in een bedrijf die, ongeacht jouw prestaties, zullen bepalen of ze jou die salarisverhoging geven of niet.”
Als net het halve bedrijf is ontslagen vanwege corona, weet je logischerwijs dat dit niet het goede moment is om bij je baas aan te kloppen voor een salarisverhoging. Toch zijn er ook genoeg dingen die achter de schermen gebeuren, waardoor het ook niet de juiste timing is. De truc is om hierachter te komen. Weet je dat het momenteel goed gaat met het bedrijf, omdat de jaarcijfers zijn gepubliceerd? Dan is dat een goed moment om een salarisverhoging te vragen.