Britta van Aggele
Britta van Aggele Lichaam 14 jul 2024
Leestijd: 9 minuten

Met deze tips navigeer je moeiteloos door de verschillende fases van je cyclus

Wist jij dat je cyclus uit wel vier (!!!) verschillende fases bestaat? Online zie ik steeds vaker voorbijkomen dat veel vrouwen nog niet genoeg weten over de verschillende fases waar ze maandelijks doorheen gaan. Maar daar breng ik vandaag verandering in.

Jij hebt namelijk het recht om precies te weten wat er maandelijks met je lichaam gebeurt en hoe jij goed door deze verschillende fases kunt navigeren. Knowledge is power!

Menstruatie

Ben jij een vrouw die is geboren met vrouwelijke voortplantingsorganen? Dan is de kans groot dat je al één of meerdere keren in je leven ongesteld bent geworden. Same! Toen ik 10 jaar was werd ik voor het eerst ongesteld en ging er een wereld voor me open. Ik vond het in het begin allemaal maar een beetje raar, maar ik leerde dat het iets is wat erbij hoort.

Hoewel ik nooit super veel last heb gehad van mijn menstruatie ging ik een paar jaar later toch aan de pil. Dit beviel me niet slecht, maar ik vergat hem zo nu en dan nog wel eens. Niet bepaald veilig, dus… opzoek naar een andere goede optie. Ik probeerde zowel de normale als de koperspiraal, maar die bleken beiden ook niet echt een succes te zijn. Nadat ik nogmaals aan de pil ging en weer last kreeg van klachten besloot ik het anders te doen. Ik ging stoppen met hormonale anticonceptie en gebruik maken van een natuurlijke anticonceptiemethode.

Veel last van stress? Zo verlaag je je cortisol – ofwel het stresshormoon

Openbaring

Mijn ervaring met hormonale anticonceptie zal niet gelijk zijn met die van iedereen. Ik ken namelijk ook genoeg vrouwen die wel een fijne ervaring hebben met verschillende soorten hormonale anticonceptie. Maar daarentegen heb ik ook genoeg vriendinnen die er al jaren geen gebruik meer van maken. Wel komt hier natuurlijk een bepaalde verantwoording bij kijken. Je wil ongewenste zwangerschappen namelijk zoveel mogelijk vermijden.

Maar als jij net als ik gestopt ben met hormonale anticonceptie of erover denkt om ermee te stoppen, is het tijd om je eigen lichaam een stukje beter te leren kennen. Voor mij ging er namelijk een hele wereld open toen ik me ging verdiepen in het op een natuurlijke manier tracken van je menstruatie. Er komt namelijk meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken.

Cyclus vs Menstruatie

Ik dacht vroeger altijd dat mijn menstruatie mijn cyclus was. Misschien een beetje naïef, maar laten we eerlijk zijn: je krijgt hier als jonge vrouw gewoon niet genoeg informatie over. Pas jaren (misschien wel 10) nadat ik voor het eerst ongesteld werd, kwam ik erachter dat je cyclus veel meer is dan alleen je menstruatie.

Natuurlijk wist ik wel dat er elke maand een eitje vrijkomt in mijn lichaam die hoopt op een zwangerschap. Maar ik had geen flauw benul wat deze verschillende fases (of seizoenen) van mijn cyclus precies inhielden. En misschien kan jij je hier ook wel in vinden. Daarom neem ik je hieronder mee in de verschillende seizoenen van je cylus, vertel ik je precies wat ze inhouden en hoe jij op een zo’n makkelijk mogelijke manier door ze heen kan navigeren. Want iedereen verdient het om een fijne cyclus te ervaren!

Last van vervelende emoties? Dit proberen ze je te vertellen

Seizoenen

Zoals ik hierboven al schreef zijn de verschillende fases in je cyclus te vergelijken met de seizoenen die we kennen: winter, lente, zomer en herfst. Maar wat houden deze verschillende seizoenen nou precies in tijdens je cyclus?

  • Naar binnen keren en tijd alleen spenderen
  • Behoefte aan meer rust
  • Behoefte om langzamer door het leven te gaan. Niet teveel doen, maar gewoon zijn
  • Reflecteren op jezelf door bijvoorbeeld te journalen of te mediteren
  • Alle verschillende gedachtes en gevoelens er laten zijn
  • Gevoelens die kunnen opkomen: intuïtief, teruggetrokken en emotioneel

Je hoeft als vrouw niet altijd even productief te zijn. Hier is onze cyclus helemaal niet op ontworpen. Probeer daarom in elke fase echt goed naar je lichaam en haar behoeftes te luisteren, zodat je hierop kunt inspelen. Hierdoor zal je merken dat je cyclus je niet tegenwerkt, maar met je samenwerkt.

Drie geruststellende feiten over paniekaanvallen

  • Een nieuw begin: start met een nieuw project of probeer wat nieuws
  • Wees spontaner en speelser in je dagelijks leven
  • Tijd om lekker sociaal te zijn
  • Neem meer risico, experimenteer en wees nieuwsgierig
  • Leg jezelf niet te veel druk op, maar laat juist je creativiteit stromen
  • Gevoelens: nieuwsgierigheid, vrolijk, productief, sociaal en gefocust

Net als bloemen die in de lente tot bloei komen begin ook jij in deze fase weer te stralen. Dit zal je niet alleen merken aan je emoties, maar ook aan de activiteiten waar je opeens weer helemaal zin in hebt.

  • Je voelt je in deze fase het meest stralend, aantrekkelijk, sexy en zelfverzekerd
  • Wees lekker sociaal
  • Doe activiteiten waar je plezier van krijgt
  • Werk wat harder, je kan in deze fase meer taken op je nemen
  • Zorg er wel voor dat je in deze fase niet te veel activiteiten vooruit plant. Je hebt nu veel energie, maar later in je cyclus is dit misschien niet meer het geval!
  • Gevoelens die kunnen opkomen: expansief, sensualiteit, liefdevol, zorgzaam, zelfverzekerd en sociaal

Neem vooral profijt van deze vaak fijne fase in je cyclus!

Je lichaam vraagt ‘s zomers om andere vitaminen: deze heb je nodig

  • Vertragen en langzaam voorbereiden op een rustgevende innerlijke winter
  • Laat de donkere aspecten van jezelf naar de oppervlakte komen en zorg voor je emoties
  • Wees bewust van je innerlijke criticus
  • Maak je huis of kamer schoon en knoop losse eindjes vast ter voorbereiding op de volgende cyclus
  • In deze fase kan extreme irritatie opkomen, vooral als je weinig speelsheid en creativiteit hebt ervaren in je innerlijke lente en zomer
  • Gevoelens: felheid, krachtig, emotioneel, wild, intuïtief, eerlijk en kritisch, scherp, prikkelbaar en geïrriteerd

Zoals ik eerder schreef is de innerlijke herfst meestal de fase die het meest gevreesd wordt, terwijl er eigenlijk veel kracht in deze fase zit. In deze fase is het de kunst om te leren naar je emoties te luisteren, te zorgen voor wat er naar de oppervlakte komt en je verhoogde intuïtie te gebruiken om de noodzakelijke veranderingen in je leven aan te brengen. Dit zal je direct helpen met het verlichten van je premenstruele symptomen.

Houd jij jouw sportschema nooit vol? Met deze trucjes vind je weer motivatie

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.