Save money and the planet: 7 tips die goed zijn voor het milieu én je portemonnee
Kleine veranderingen kunnen een grote impact maken. Niet alleen op je portemonnee, maar ook op het milieu. Dit zijn 7 manieren waarop je de planeet een handje kan helpen en tegelijkertijd geld kan sparen.
Dat noemen we een win-win!
Geld sparen én de planeet helpen
Het beste van alles: deze tips zijn makkelijk door te voeren, waardoor je vandaag al kunt beginnen met besparen.
Gooi geen eten weg
In Nederland gooien we gemiddeld 34 kilo eten per persoon per jaar weg… Dat is in Nederland alleen al 590 miljoen kilo voedsel, dat zomaar de prullenbak in verdwijnt. MilieuCentraal rekende uit dat je ruim 120 euro per jaar weggooit en voor sommige mensen ligt dit getal zelfs nog hoger.
Probeer zo min mogelijk eten te verspillen door boodschappen te doen met een lijstje, kliekjes te bewaren en eten in te vriezen. Ook goed om te weten: de ‘ten minste houdbaar tot’-datum (THT) is meer een richtlijn. Je kunt eten dus meestal nog gewoon eten na deze datum. (Dat geldt niet voor ‘te gebruiken tot’ – een TGT-datum.)
Koop tweedehands
Er zijn heel veel manieren waarop kleding je kan helpen om meer geld te sparen. Ondertussen kun je mooi de planeet een handje helpen. Geef een mooi kledingstuk bijvoorbeeld een tweede leven in jouw kast. Er zijn tegenwoordig steeds meer initiatieven (hallo vintage kilo sale), waardoor het steeds makkelijker wordt om leuke kleding tweedehands te kopen.
Geef jouw eigen kleding ook een tweede leven door het te verkopen en verdien daar ook nog eens een lekker zakcentje mee. Andere manieren waarop je kunt besparen: organiseer een kledingruil met vriendinnen en investeer in duurdere kwalitatieve en tijdloze items. Goedkoop is duurkoop: voor je portemonnee en het milieu.
Investeer in producten die je kunt hergebruiken
Van waterflesjes tot thermosbekers en van wasbare wattenschijf tot een menstruatiecup. Ze kosten misschien eerst meer dan je zou betalen voor een exemplaar dat je meteen weggooit, maar omdat je ze maar één keer koopt, kun je zo zeker geld sparen. Daarnaast is minder afval ook beter voor het milieu.
Neem kortere (en koudere) douches
De gemiddelde douche verbruikt ongeveer 7,5 tot 19 liter water per minuut! Je kunt dus begrijpen dat al een paar minuten van je douchetijd afschaven een hoop water kan besparen. Wanneer je ook nog eens elke ochtend een koude douche pakt, maak je het een stuk makkelijker voor jezelf om kort onder de straal te staan. En het is nog goed voor je ook!
Meatless Mondays
Vlees is duur, dus met één dag vegetarisch of zelfs helemaal vegan eten in de week bespaar je al geld. Eén dag in de week geen vlees eten heeft op het milieu daarnaast hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken. En met één dag geen rundvlees eten, bespaar je evenveel water als een maand lang niet douchen…
Ruil douchespullen in voor bars
Wist je dat er elk jaar zo’n 80 miljard flessen shampoo en conditioner worden weggegooid? Dat is een hoop plastic afval… Maar ja, we moeten onszelf toch kunnen wassen? Gelukkig is er ook een andere optie: solid shampoo en conditioner bars.
Deze zorgen voor minder plastic afval, wegen een stuk minder (waardoor ze minder plek innemen in de vrachtwegen en deze er dus meer tegelijkertijd kan vervoeren) en gaan bovendien een stuk langer mee dan een fles, waardoor je geld kunt sparen. Zusje Beautify zette al eerder hun favoriete shampoo bars op een rij.
Koop minder online
Tegenwoordig kun je bijna alles met een paar muisklikken bestellen. Dat is slecht voor je portemonnee, omdat je sneller een impulsaankoop doet. Ook zorg je voor minder CO2-uitstoot als je gewoon op de fiets naar de winkel gaat.
Toch graag online shoppen? Wacht dan een paar weken en zorg dat je meerdere items in één keer besteld (in plaats van elke keer meteen iets te kopen). Dat zorgt er meteen voor dat je langer de tijd hebt om over een aankoop na te denken. Wedden dat je bij de meeste aankopen na drie weken alweer bent vergeten dat je ze wilde?
Duurzaam investeren: laat je geld voor jou én de planeet werken