5 tips om toch te sparen als je totaal geen spaarder bent
Van het woord budget krijg je spontaan jeuk. Je hebt geen idee waar je geld gebleven is aan het einde van de maand en als vriendinnen het over hun ingewikkelde spaarmethoden hebben kijk je ze met gefronste wenkbrauwen aan. Nee, jij bent geen spaarder. Hoe kun je dan toch sparen?
Want dat sparen belangrijk is, weet je natuurlijk wel. Jij hebt ook spaardoelen, zoals een mooie reis of een groter huis.
Tips om te sparen als je geen spaarder bent
Gelukkig zijn er een aantal manieren om je toch een spaarder te maken.
Gebruik een automatische afschrijving
Je hebt ‘m misschien al eens gehoord, maar dat komt ook omdat dit de beste tip is die je kunt krijgen. Door een automatische afschrijving naar je spaarrekening in te stellen, maak je het zo makkelijk mogelijk voor jezelf om te sparen – je hoeft er immers zelf niet meer aan te denken.
Als je dit bovendien net doet nadat je jouw salaris gestort krijgt, is het geld al weggesluisd voordat je er ook maar aan denkt om het uit te geven.
Tip: een app als Peaks belegt je wisselgeld automatisch. Zo spaar je elke week ongemerkt en zet je dat geld ook nog eens aan het werk. Lees hier een uitgebreide review over Peaks.
Maak het zo moeilijk mogelijk om spaargeld uit te geven
Een simpele hack om te zorgen dat je geen geld meer van je spaarrekening afhaalt? Je opent een (spaar)rekening bij een andere bank. Zo maak je de drempel een stuk hoger voor jezelf en word je niet de hele tijd geconfronteerd met je spaargeld als je jouw app opent.
Reken eens uit hoeveel je overal aan kwijt bent
Hoeveel denk je dat je nu uitgeeft aan zaken als kleding, coffee to go’s, boodschappen, abonnementen en etentjes buiten de deur? Schrijf dit voor elke categorie op in een een notitieblokje.
Pak vervolgens je Bankieren-app en reken het daadwerkelijk uit. Wedden dat je je kapot schrikt en dat je daardoor meer kunt sparen? Het zorgt ervoor dat je de volgende keer wel twee keer nadenkt voor je weer een online shopsessie houdt.
Ken je triggers
Als het goed is, weet je door de vorige tip op welke gebieden je veel geld uitgeeft. Bedenk nu eens op welke momenten dit gebeurt. Bestel je bijvoorbeeld altijd eten als je gestresst bent? Ga je altijd online shoppen als je video’s van een bepaalde YouTuber kijkt?
Als je jouw spending triggers kent, kun je er namelijk ook iets aan doen. Het is dan bijvoorbeeld veel makkelijker om tóch boodschappen voor comfort food te doen als je gestresst bent. En misschien kun je video’s van deze YouTuber in de toekomst beter vermijden en video’s kijken van bewustere mensen.
Verhoog het bedrag dat je spaart met 1 procent
Een sneaky manier om meer te sparen? Door je automatische afschrijving af en toe te verhogen met 1 procent. Was die bijvoorbeeld eerst 400 euro? Verhoog het dan naar 404 euro. Geloof ons: die 4 euro ga je echt niet missen.
En die 4 euro lijkt misschien nu niet veel, maar als jij je spaarbedrag constant met een sneaky 1 procent verhoogd, kun je zo op een gegeven moment steeds meer gaan sparen, zonder dat het een aanslag is op je portemonnee.