Nieuwe trend op carrièregebied: focus op skills in plaats van diploma’s
Nieuw jaar, nieuwe baan. Dat is hoe veel Gen Z’ers nu denken. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 85% van Gen Z toe is aan een baanwissel. Hoe je die droombaan binnensleept? Blijkbaar door te pronken met je skills, in plaats van je diploma’s.
Ook in 2024 overwegen met name jonge Gen Z-professionals tussen de 18 en 26 jaar massaal een nieuwe baan, met name aangedreven door de wens naar een hoger salaris, een betere werk/privébalans en meer groeimogelijkheden.
Onderzoek van LinkedIn
Bijna de helft van de jongeren (47%) ondervindt echter verhoogde stress in hun zoektocht. Ze bestempelen het proces als frustrerend en uitdagend, waarbij 3 op de 10 het lastig vinden om te onderhandelen over hun salaris. Maar ook opvallen in het sollicitatieproces (29%) en een sollicitatiegesprek voeren (28%) zijn factoren die zorgen voor mentale druk. Het feit dat meer dan 1 op de 3 jonge professionals zelden een reactie ontvangt nadat ze hebben gesolliciteerd, zorgt bij een groot deel (44%) voor een deuk in het zelfvertrouwen.
Focus op skills in plaats van diploma’s
Hoe zorgt de jongste generatie dan toch voor een sterke positie op de arbeidsmarkt? Dat antwoord lijken ze te hebben gevonden in het uitbreiden van hun skill set. Zo neemt bijna de helft (49%) van de Gen Z’ers extra projecten aan op werk om verschillende vaardigheden te verwerven en is de helft ook buiten hun werk actief om nieuwe vaardigheden op te doen. Iets meer dan 4 op de 10 (44%) volgt daarnaast (online) cursussen om hun carrière verder te ontwikkelen.
Ook in de zoektocht naar werk zijn skills belangrijker geworden voor jonge professionals: 47% licht liever uit over welke vaardigheden zij beschikken, dan welke diploma’s ze hebben en de helft verkent zelfs carrièremogelijkheden buiten hun huidige sector om hun horizon te verbreden.
Opvallen op LinkedIn
Carrière-expert Laura van Horssen van LinkedIn deelt haar tip om de jongste generatie werknemers te helpen bij het bemachtigen van een nieuwe baan in 2024. Wat dat is? Zorgen dat je opvalt.
Zorg ervoor dat je LinkedIn-profiel up-to-date is om op te vallen. Voeg een korte samenvatting van je achtergrond toe en benadruk wat jouw belangrijkste skills zijn. Laat recruiters en je netwerk ook weten dat je openstaat voor nieuwe kansen door de functie ‘Open voor Werk’ op je profiel in te schakelen.