Je denkt slim bezig te zijn, maar ‘task masking’ is mega schadelijk voor je carrière
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F02%2FGradient-Banner-NSMBL-33.png)
Iedereen die op kantoor werkt, kent de term task masking wel. Of althans, misschien is de term nieuw, maar de actie niet. Doen alsof je het ontzettend druk hebt – terwijl je ondertussen je volgende vakantie uitzoekt – is minder onschuldig dan je denkt.
De financiële termen vliegen ons de laatste tijd om de oren. Van lifestyle creep (wat inhoudt dat je een aantal geldlekken hebt die je maandelijks veel centen kosten) tot money dysmorphia. En nu dus weer een nieuwe, maar dan op carrièregebied.
Wat is task masking?
We weten allemaal dat ‘bezig lijken’ niets nieuws is. Zowel werknemers op kantoor als werknemers op afstand doen het al jaren (we kijken even naar jou, Sneaky Friday). Als je op kantoor doet alsof je heel druk bent – door hard te typen, te switchen van tabbladen en in de rondte te lopen met een stevige pas – dan noem je dat task masking. Je bent aan het maskeren dat je eigenlijk geen fluit uitvoert.
Doordat er steeds meer werkgevers hun werknemers terugroepen naar kantoor, neemt de mate van task masking toe. Dat betekent niet dat iedereen de hele dag niets doet, maar enkel wanneer alle taken al uitgevoerd zijn en er nog een stukje werkdag over is.
Thuis moesten werknemers misschien met hun muis bewegen om aan het werk te lijken, maar ze konden nog steeds de was opvouwen tijdens een vergadering, hun telefoontje aannemen vanuit een koffietentje of tussendoor naar buiten gaan. Op kantoor gaat die vlieger niet op, dus wat doe je dan? Task masking.
Waarom task masking eigenlijk zelfsabotage is
Task masking lijkt misschien onschuldig; je doet immers niemand kwaad terwijl je een beetje ‘druk’ zit te zijn. Toch kan deze gewoonte op de lange termijn schadelijk zijn voor je carrière. Door te doen alsof je werkt terwijl je feitelijk klaar bent, geef je (onbewust) een verkeerd signaal af aan je werkgever. Je suggereert óf dat je te weinig te doen hebt, óf dat je werk weinig waarde heeft.
In beide gevallen kan dat ertoe leiden dat je over het hoofd wordt gezien voor promoties, loonsverhogingen of belangrijke projecten. Daarnaast ontstaat er een vertrouwenskloof tussen werknemer en manager – en dat kan op termijn je positie binnen een bedrijf verzwakken. Kortom: je saboteert jezelf
Wat doe je hier tegen?
De oplossing begint met eerlijk naar jezelf kijken. Stel jezelf de vraag: past dit werk nog wel bij mij? Vind ik het werk leuk, voel ik me gewaardeerd en is dit een omgeving waarin ik wil groeien? Zo niet, dan is het misschien tijd om uit te kijken naar iets nieuws.
Maar als je wél op je plek zit en vooral worstelt met de manier van werken – bijvoorbeeld door weinig autonomie of terugkerende kantoordagen – voer dan een open gesprek met je leidinggevende. Vraag hoe succes gemeten wordt en of er ruimte is voor meer flexibiliteit. Grote kans dat er meer mogelijk is dan je denkt. Zo voorkom je dat je ‘druk doen’ je imago verpest en bouw je juist aan vertrouwen en groei.
Meer over carrière en vrijheid:
- Reizen eerst, werken later: groot deel Gen Z’ers wil een sabbatical
- Steeds meer grote werkgevers stellen onbeperkte vakantiedagen in: hoe werkt dat?
- ‘Quiet vacationing’ is de nieuwe werktrend waar werkgevers niet blij mee zijn
- Je werkgever zegt ‘nee’ tegen een salarisverhoging: hoe kun je reageren?