3 trucjes om in 2025 wél goed met geld om te gaan
Hoe vaak heb je jezelf voor genomen om nu echt beter met je geld om te gaan? To be honest: wij iets te vaak. Het nieuwe jaar is een perfect moment om je financiën eens onder handen te nemen. Met deze drie trucjes lukt het je namelijk wél om onnodige aankopen te voorkomen.
En nee, je hoeft jezelf echt niet alles te ontzeggen, maar deze trucjes houden je uitgaven wel een beetje binnen de perken.
1. Hanteer de 50:30:20-regel
Wat klinkt als een ingewikkelde rekensom, is eigenlijk een trucje om je uitgaven te structureren. Dat wil zeggen: 50 procent voor noodzakelijke uitgaven (huur, eten, water, verzekeringen), 30 procent voor leuke dingen (etentjes, shoppen, koffie) en 20 procent voor sparen (of studieschuld afbetalen).
Op deze manier is het duidelijk waar je je geld aan uit ‘mag’ geven. Het geeft ook inzicht in je misschien nogal eh… onnodige en exorbitante uitgaven.
2. Loud budgeting
Loud budgettng is een term die we in 2024 vaak hebben gehoord – en waar we eerder ook al eens over schreven. Loud budgeting is niets anders dan uitspreken dat jij je aan een bepaald budget hebt te houden. Dat jij geld wil besparen, mogen mensen best weten. Is een restaurant waar je vrienden willen eten véél te duur? Je zegt het gewoon. Of moet je dat ene festival overslaan, omdat je bankrekening het niet toelaat? Je geeft dat gewoon aan.
Wanneer je omgeving weet van jouw financiële status, zullen ze je minder snel in de verleiding brengen om grote uitgaven te doen. En dat is niet alles, ook mentaal en emotioneel heeft dit voordelen. Je hoeft niet te doen alsof je geld hebt – en misschien klappen je vrienden dan ook wel uit de school over hun financiën.
3. No spend January
Voordat je een no spend month in het leven gaat roepen, raden we aan een vriendin op te trommelen. Dit is namelijk leuker (en makkelijker) om samen te doen. In de maand januari gaan jullie helemaal niets kopen, aangezien dit op de lange termijn effect kan hebben. Uiteraard moet je geld uitgeven aan huur, gas, water, licht en boodschappen, maar die ZARA-bestelling en etentjes buiten de deur zijn in januari niet aan de orde.
Waarom? Door een maand lang geen aankopen te doen, verandert er iets in je brein. Het zorgt ervoor dat je meer gebruik maakt van je eigen spullen – en deze ook meer gaat waarderen. Ook word je door geen geld uit te geven, creatiever met je vrije tijd. Daarnaast drukt zo’n maand je met de neus op de feiten. Zijn al die aankopen wel nodig of geven ze je simpelweg een kort geluksmoment?
De Spaarrekening van Leyla: ‘Ik had 50.000 euro kunnen sparen, maar ik heb 5000 euro’